Urban Cult
Zdravlje
marketing

Štedne žarulje mogu biti opasne

Istraživanja pokazuju da štedne žarulje u slučaju loma ispuštaju do 20 puta veća isparavanja žive što može biti štetno za djecu i trudnice.
Štedne žarulje dobre su za okoliš, ali istraživanje znanstvenika s Instituta Fraunhofer Wilhelm Klauditz pokazalo je da bi mogle biti opasne jer u slučaju loma ispuštaju štetna isparavanja žive.

Otrovna isparavanja štedne žarulje u tom su slučaju 20 puta veća od dopuštenih u zatvorenom prostoru pa mogu biti jako opasna za trudnice, novorođenčad i malu djecu. Iako se sve češće preporučaju zbog štednje energije i očuvanja okoliša, neka istraživanja već su ranije pokazala da njihovo oštro svjetlo može izazvati epileptički napad, migrenu ili osip kože.

Njemački znanstvenici su u ovom slučaju testirali najgori mogući scenarij, ali druge varijante osvjetljenja koje štede energiju (LED i halogenke) ne sadrže živu pa su sigurno manje opasne za korištenje.

Stručnjaci pri korištenju štednih žarulja savjetuju da prozračite prostorije ukoliko dođe do pucanja žarulje, te da 15 minuta ne ulazite u nju.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble