Urban Cult
Zagreb
marketing

Nastavak provedbe organizirane edukacije i cijepljenja protiv HPV-a učenica 8. razreda u gradu Zagrebu

Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji sa Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, Zavod za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar" i Povjerenstvo za prevenciju HPV-infekcije u ožujku 2009. Pokrenuo je jednu od najvećih i najzahtjevniji javnozdravstvenih akcija prevencije raka vrata maternice edukacijom i cijepljenjem četverovalentnim HPV cjepivom koje štiti od zaraze HPV tipova 6, 11, 16 i 18.
Besplatnu kampanju cijepljenja protiv HPV-infekcije u 2009., 2010., 2011. Godini bila je namijenjena učenicama 7. Razreda osnovnih škola na području grada Zagreba, a ove školske godine 2012./2013. Ovu vrlo važnu, javnozdravstvenu značajnu i besplatnu akciju provode liječnici školske medicine Zavod za javno zdravstvo Dr.Andrija Štampar. 

Prije nego se provede cijeljenje i ove godine će se organizirati edukacijska predavanje za roditelje i djecu, kako bi ih se bolje upoznalo s cijepivom i svim njegovim prednostima. Tokom 2011.g. održano je na području grada Zagreba 109 predavanja u osnovnim školama, na koja se odazvalo 2627 roditelja. Cijepljeno je svega 432 učenice od ukupno 4189 učenica svih sedmih razreda osnovnih škola grada Zagreba, što je svega 10%.

Projekt su predstavili dr.Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, mr.Sanja Ožić dipl.iur., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar.

Prof. dr. sc. Mihael Skerler;dr.med. ujedno i suradnik na projektu,ukazao je na važnost edukacije muške populacije o HPV-u. "Muškarci nisu samo komarci, muškarci nisu samo prenosioci infekcije. Njih također pogađa HPV, u obliku kondiloma (bradavica) na spolovilu, karcinoma penisa i karcinoma anusa. Stoga treba pozvati i upozoriti i roditelje dječaka i same dječake o važnosti cjepiva protiv HPV-a."

Doc. Dr.sc. Damir Eljuga, dr.med., dugogodišnji borac u prevenciji ginekoloških karcinoma poručio je "Živimo u modernom dobu gdje ne bi smjeli dozvolit da niti jedna žene ne umre od karcinoma vrata grlića maternice čiji je uzročnik upravo virus HPV-a."  Dr. Eljuga poručio je da se u Hrvatskoj na dnevnoj bazi pojavi po jedna slučaj invazivnog karcinoma grlića maternice, a svaki treći dan po jedna žena umre od posljedica karcinoma uzrokovanim HPV-om.

"Znamo što je HPV, upoznati smo s time što nosi zaraza HPV-om i imamo cjepivo protiv HPV-a. Ne bi smjeli više dozvoliti da niti jedna žena zarazi agresivnim tipom HPV-a uz pomoć cjepiva i edukacije mladih i njihovih roditelja." poručila je prof.dr.sc. Adriana Vince, dr.med. i predsjednica Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om.

Trenutno se edukacija i besplatno cijepljene provodi na području grada Zagreba, povjerenstvo je poručilo da se nadaju da će uspjeti cijepljenje protiv HPV-a provesti kao obvezno cijeljenje za cijelu RH.

Pozivamo vas da se kao roditelji, budući roditelji, mladi oba spola pridružite predavanjima o prednostima cijepljenja za suzbijanje HPV-a, jer cjepivo kojem se cijepe djevojčice u gradu Zagrebu je detaljno ispitano i ne postoje nuspojave.

4. 10. 2012.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble