Urban Cult
Ekologica
marketing

Morske struje, plima i oseka pružaju neograničen izvor energije

Energiju koji bismo mogli dobivati iz mora preko plime i oseke, valova te struja ima dvostruko veći potencijal u odnosu na nuklearnu energiju kojom se trenutno koristimo.
To pokazuje jedno istraživanje koje je provela tvrtka Frost&Sullivan i koje istovremeno podcrtava činjenicu da treba proći još najmanje desetak godina da tehnologija za to izađe iz eksperimentalne faze u primjenjivu. Energija iz mora ili morska energija ako vam je draže, vjerojatno bi mogla postati najkonkurentnijom i ekonomski najisplativijom na svijetu. Spomenuto istraživanje naglašava kako more predstavlja najpouzdaniji izvor energije, naročito u odnosu na solarnu, a iz tog izvora bismo mogli zadovoljiti oko 20 posto potreba za električnom energijom, u globalnom smislu, naravno.

U početku bi se uz pomoć valova moglo dobiti oko 6,000 TWh energije godišnje (dvostruko više od onoga koliko daju sve nuklearke na planetu) te dodatnih 700 TWh od strujanja. U prijevodu, govorimo o tržištu vrijednom tisuću milijardi dolara. U odnosnu na energiju koja se dobiva od Sunca i vjetra, količine morske energije lakše je predvidjeti. Da se more kao novi izvor energije uzima kao ozbiljan suradnik potvrđuje i činjenica da je 15. lipnja Europsko udruženje za energiju iz oceana (EU-OEA) objavilo istraživanje prema kojem bi se do 2050. energijom iz mora pokrivalo oko 15 posto europskih potreba. Time bi se otvorilo oko 470 tisuća novih radnih mjesta, a smanjila bi se količina štetnih plinova. Vlade i brojne tvrtke trenutno ulažu ogromne svote novca u taj sektor. Velika Britanija, na primjer, prednjači po ulaganjima.

Međutim, stvari su se malo usporile kako je nastupila recesija; to se odnosni i na 9 milijuna eura vrijedan projekt izgradnje postrojenja za prikupljanje energije uz pomoć valova kod Agucadoura u Portugalu. Ipak, najveći nedostatk čitave priče je upravo u izgradnji postrojenja - na primjer, za izgradnju postrojenja za energiju iz valova kapaciteta 1 megawata potrebno je oko 2,4 milijuna eura, a to nije ništa manje od postrojenja koja se temelje na drugim vrstama tehnologije.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble