Urban Cult
Književnost
marketing

Kako se rodila SF scena u Hrvatskoj i tko ju je porodio

Udruga SFera i Booksa pozivaju vas na treću ovogodišnju tribinu „SF u Booksi“ koja će se održati u utorak, 3. travnja 2012., u 19h u Booksi (Martićeva 14).
Voditelj tribine Aleksandar Žiljak ugostit će Želimira Košćevića, jednog od utemeljitelja zagrebačkog društva za znanstvenu fantastiku SFera, koje je najstarije SF društvo na ovim prostorima.  

Želimir Košćević je značajan za pokretanje hrvatskog SF fandoma jer je pokrenuo Sajmove naučne fantastike, koji su se održali dva puta, u Zagrebu 1972. i Beogradu 1977.

Ti su sajmovi posebno bitni događaji za hrvatsku znanstvenu fantastiku jer su preteča SFeraKona koji je kroz duogodišnju tradiciju izrastao u jednu od najvećih SF konvencija u ovom dijelu Europe, a ove je godine domaćin i Eurocona te se održava od 26. do 29. travnja 2012. pod nazivom Kontakt. Počasni gosti Kontakta su žanrovski pisci Tim Powers, Charles Stross, Dmitri Gluhovky i Darko Macan.  

Sajmovi naučne fantastike su pod Košćevićevom voditeljskom palicom također su imali svoje slavne goste te su okupljali kremu tada jugoslavenske znanstvene fantastike: spisateljsku, uredničku i teoretičarsku poput pisca Zvonimira Furtingera, urednika Borivoja Jurkovića, teoretičara Darka Suvina, Slovenca Drage Bajta i srpskog urednika Gavrila Vučkovića.  

A kako su se ti sajmovi dogodili, zašto ih bilo samo dva i kako je iz njih točno nastao SFeraKon možete saznati ako dođete na tribinu u Booksu!  

Na priloženoj fotografiji Naučnog sajma u Beogradu 1977. g. nalaze se s lijeva na desno: Zvonimir Furtinger (SF pisac), Borivoj Jurković (urednik Siriusa), Darko Suvin (teoretičar), Želimir Koščević (organizator Sajma), Ivan Focht (filozof, autor eseja o SF-u), Drago Bajt (slovenski proučavatelj SF-a i prevoditelj), Gavrilo Vučković (urednik časopisa Galaksija i prevoditelj iz Beograda) i Žika Bogdanović (proučavatelj SF-a i prevoditelj iz Beograda).

3. 4. 2012.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble