Urban Cult
Znanost
marketing

Antropocen – nova epoha geološke povijesti Zemlje

Londonsko Geološko udruženje sazvalo je danas u svojem sjedištu Burlington House na londonskom Piccadillyju, međunarodnu konferenciju "Antropocen - nova epoha geološke povijesti Zemlje?", u kojoj je okupilo odabrane vodeće međunarodne stručnjake iz raznih znanstvenih disciplina, među kojima je i Paul Crutzen, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, za otkrića u svezi s ozonskim omotačem Zemlje.
Među desetak svjetskih stručnjaka pozvanih da održe izlaganja na konferenciji u Londonu je i profesor Davor Vidas, direktor Odjela za pravo mora Instituta Fridtjof Nansen u Oslu. Vidas je pozvan kao jedini predstavnik discipline međunarodnog prava, piše Hina. U završnom izlaganju na konferenciji govorit će o povezanosti antropocena i razvoja međunarodnog prava mora.

Davor Vidas izjavio je jutros za Hinu da je konferencija u Londonu potaknuta time što sve veći broj istaknutih geologa stratigrafa smatra da je Zemlja, nakon više od jedanaest tisuća godina epohe holocena - razdoblja klimatske stabilnosti čime je bitno omogućen dosadašnji razvoj ljudske civilizacije - vjerojatno već ušla u novu epohu svoje, četiri i pol milijardi godina dugačke povijesti: u antropocen. Izrazom "antropocen" želi se upozoriti na postupno sve veći, a sad već moguće i odlučujući utjecaj čovjeka na stanje Zemljinog sustava, dodao je.

Nedavno je u sklopu Međunarodne komisije za stratigrafiju osnovana Radna skupina za antropocen, čime je i formalno započet znanstveni postupak u svrhu da se zaključi je li Zemlja i dalje u epohi holocena, ili je već u novoj epohi svoga povijesnog razvoja, u antropocenu. Međunarodna Radna skupina za antropocen sastavljena je od dvadesetak pozvanih stručnjaka za geologiju, ali i drugih znanstvenih disciplina, među kojima Davor Vidas sudjeluje s obzirom na znanost međunarodnog prava i moguće pravne implikacije antropocena.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble