'Umjetnost u staklu' naziv je izložbe koja će se razgledati od 27. – 30. lipnja u Knjižnici i čitaonici Kutina, Trg kralja Tomislava 17. Svečano otvorenje izložbe Darka i Željke Vilupek održati će se u ponedjeljak 27. lipnja u 19 sati.
Na otvorenju će sudjelovati i članovi Češke obeci Bjelovar svojim pjevačkim zborom Katerina u pratnji muzičkog sastava Stari prijatelji.
PRVA-diz_vilupek-txt.jpg
O Darku i Željki Vilupek:

Darko Vilupek, čeh, vitrajist i teolog, umjetnost u staklu razvija od 1996. godine, nakon što je vještinu zanata naučio kod starog majstora Heinza Schadera u glasovitom 'Tiffany Glaskunst Studiju u Biblisu, Njemačka, gdje je dobio i certifikat. Njegovi vitraji krase dvadesetak sakralnih objekata u Hrvatskoj. U kreativnom izražaju pomaže mu znanje teologije, da bi na slikovit način prenio smisao Biblijskih priča i potakao nadahnuće onih koji borave u tim prostorima. Radi i suvremene, moderne vitraje. Jedan od njih je impozantan stakleni strop izrađen tiffany tehnikom te velika staklena stijena u hotelu Waldinger u centru Osijeka. Brojne su i zlatarske radnje, ljekarne, frizerski saloni, knjižare koje krase njegovi vitraji. Svoj entuzijazam i ljubav prema staklu prenio je i supruzi Željki te zajedno rade nove kreacije, organiziraju izložbe svojih radova i uživaju u zajedničkom radu sa staklom.

Organizirali su i nekoliko radionica i seminara zaljubljenika u tiffany tehniku kroz koje su polaznici napravili svoje prve radove. U selu Sveta Ana, predgrađu grada Đurđevca, kupili su staru kuću te imaju želju otvoriti malu radionicu po uzoru na manufakturne radionice iz 19. stoljeća, gdje bi razvijali svoju kreativnost kroz puhanje stakla i oblikovanje stakla plamenikom, radili bi svoje vlastito staklo za sakralne objekte, izrađivali mozaike te radili replike starih majstora, što bi imalo veliki turistički značaj za razvoj eko-etno sela Sveta Ana, ali i cijelog Podravskog kraja. Planiraju napraviti radionicu koja bi bila u stanju odgovoriti svim izazovima izrade najzahtjevnijih staklenih umjetnina. Osnovali su Udrugu „Kreativna radionica Sveta Ana“ kroz koju će svoje vještine i ljubav prema staklu prenijeti ljubiteljima tiffany tehnike i ostalim zainteresiranima za kreativno izražavanje, a neki će možda i iz tog iskustva krenuti u ostvarivanje vlastitog sna!