Prvo izdanje Filmskih večeri u Močvari u novoj 2021. pozabavit će se pitanjem svih pitanja: Kako razgovarati s mamom? Kroz tri moćna, duhovita i inspirativna neprofesijska filma pokušat ćemo otkrit koje su najbolje tehnike suočavanja s osobom koja nam je nevjerojatno slična, htjeli mi to priznati ili ne. 
U svom Green DCP nagradom festivala 25 FPS ovjenčanom film-eseju Kako razgovarati s mamom (Kinoklub Zagreb, 2020) Dalija Dozet odlazi čak u Šangaj kako bi zajedno s onom koja ju je rodila podijelila zajedničku tugu i otkrila novi jezik intimnosti. 

Sara Pavleković Preis pak svoju majku snima u njihovom domu te na poslu, a sveti gral komunikacije uporno im izmiče u urnebesnom Ali, ja ne znam drugačije (Restart, 2018). I naposljetku, kao rosa mlad student filmske režije David Gašo u svojoj autobiografskoj filmskoj vježbi Laci bježi u Mađarsku (ADU, 2020) ni ne pokušava komunicirati sa svojim bližnjima već umjesto toga planira spektakularan bijeg jer je to, u konačnici, možda najsuvisliji način za razgovor s mamom. 

U Močvari ćemo ugostiti ovo troje autora ne bili smo svi zajedno pokušali konačno prokljuviti može li se i kako razgovarati s gospođom Majkom. 

Raspored: 19:30 h vrata
20:00 h projekcija:
Laci bježi u Mađarsku (David Gašo, 2020)
Ali, ja ne znam drugačije (Sara Pavleković Preis, 2018)
Kako razgovarati s mamom (Dalija Dozet, 2020)
20:30 h razgovor

(Danijel Badanjak) 
22. 2. 2021.