Prva ovogodišnja premijera Teatra &TD drama Avijatičari autora Damira Karakaša i redateljice Tamare Damjanović održat će se 9. veljače u Velikoj dvorani &TD-a.
Reprizne izvedbe na rasporedu su 10., 11. i 12. 2. u 20:00. Slojevitu dramu autor je pisao 6 godina, a na scenu je donose Doris Šarić Kukuljica koja se nakon 15 godina vraća na &TD-ovu pozornicu, Ozren Grabarić kojemu je ovo prva uloga u &TD-u te zaštitna lica mnogih &TD-ovih predstava, glumci Sven Jakir i Robert Španić.  
Radnja predstave odvija se u suvremenom dobu, zahvaćenom nedefiniranom vrstom ‘apokalipse’ koja se manifestira kroz niz dugotrajnih požara. Oni se u posljednjih nekoliko godina javljaju diljem planete i teško ih je kontrolirati, zbog čega se svijet u potpunosti promijenio - dim i zagađene čestice zraka postali su svakodnevica. Posljedice su očigledne na svim poljima: ekonomskom, materijalnom, psihičkom i mentalnom, a ljudski se život sveo na oskudicu i preživljavanje u skučenim prostorima. 

U takvom od njih nalaze se i protagonisti priče: nekoć uspješan znanstvenik i njegova supruga te njihov sin i njegov partner, koji su se upoznali u Francuskoj. Njih dvojica se, na majčin poziv, vraćaju u njegov obiteljski dom. Ponovni susret sina s obitelji izvlači obiteljske, ali i unutarnje konflikte svakog lica o kojima se nikad nije otvoreno govorilo, a kojima, unutar globalne kataklizmične situacije, ne preostaje drugo nego da isplivaju na vidjelo. 

„Osnovna je kvaliteta ovog teksta njegova informacijska suptilnost. Ona ostavlja mnogo prostora za slutnju, a samim time i glumačku igru baziranu na izgradnji stanja, lica i odnosa izvan samih dijaloga. U specifičnom načinu rada kojim smo se vodili, većinski dio svega što se odvija na sceni rezultat je razgovora o likovima i njihovim prošlostima tijekom čitaćih i drugih proba. 

U tom smislu, svatko od glumaca iznosio je prijedloge vezano uz svoje i druga lica, zbog čega se dramski tekst udaljio od teksta predstave, čineći svako lice rezultatom zajedničkog maštanja, a time i autentičnim odrazom konkretno ovih glumaca i konkretno ove predstave.“ navela je redateljica Tamara Damjanović. 
 Režija i dramaturgija: Tamara Damjanović 
 Scenski pokret:  Pravdan Devlahović 
 Autorska glazba: Katarina Ranković 
 Scenografija i grafičko rješenje: Alma Trtovac 
 Kostimografija: Marita Ćopo 
 Oblikovanje svjetla: Luka Matić 
 Igraju: Doris Šarić Kukuljica, Ozren Garabarić, Sven Jakir i Robert Španić

(UrbanCult)
5. 2. 2021.