Hrvatski sabor kulture pripremio je novi online kazališni seminar-radionicu pod nazivom „Scenografija i kostimografija kao važni segmenti kazališne predstave“ koji će pod vodstvom kostimografkinje i plesne pedagoginje Jasminke Petek Krapljan i scenografa Lea Vukelića biti održan od 20. do 22. studenog 2020. putem ZOOM platforme. 
U nastavku pročitajte plan i način realizacije online seminara koji će biti realiziran uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH  te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih.

Mnogo je važnih čimbenika koji čine dobru kazališnu predstavu. To nije samo dobar dramski tekst i besprijekorna glumačka izvedba, već i vizualna strana predstave. Scenografija i kostimi omogućavaju gledatelju da doživi atmosferu izvedbe te nose vizualni identitet predstave. Stoga ćemo ovim online seminarom ukazati na značenja i važnosti scenografije i kostimografije u procesu nastajanja kazališne predstave, uz svladavanje osnovnih pojmova i značenja te primjere i savjete za scenografska i kostimografska rješenja.
  OPIS I PROGRAM SEMINARA - Seminar će biti održan u 3 dijela tj. tijekom 3 dana (20. – 22. 11. 2020.)
- Polaznici seminar prate pasivno uz mogućnost aktivnog (audio/video) uključivanja za pitanja, razgovor i diskusiju.
- Kroz trodnevni program sudionike će voditi kostimografkinja i plesna pedagoginja Jasminka Petek Krapljan, scenograf Leo Vukelić te moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a
- Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a seminar će sadržajno obuhvatiti: teorijski dio (prezentaciju, izlaganje, demonstraciju) te praktični rad
- Po završetku programa svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.
  1. DAN: petak: 20. 11. 2020.: 18:00 – 20:15 TEMA: SCENOGRAFIJA kao važan segment kazališne predstave
VODITELJ: Leo Vukelić, magistar umjetnosti, scenograf TEMATSKE JEDINICE: - ŠTO JE SCENOGRAFIJA – vrste i podjele scenografije
- POJMOVNIK KAZALIŠTA – nazivlje na pozornici i kazališna arhitektura 
- ČITANJE I ANALIZA TEKSTA
- prepoznavanje prostora upisanog u tekst, scenoslijed, analiza didaskalija i opisa prostora, smještanje teksta na potencijalnu pozornicu
- ANALIZA PROSTORA IGRE
- predpriča prostora, sjećanje prostora, atmosfera, praznine, svjetlost, međuprostor, visina horizonta i očišta, unutra-vani, portal i iza portala, dramaturška čvorišta prostora
- SCENOGRAFSKI MATERIJALI; scensko kiparstvo i iluzija realnog
- PRIKAZ RAZRAĐENE SCENOGRAFSKE IDEJE
- stvarna izrada modela i maketa, izrada i prikaz virtualnog 3D modela, prilagodba i nacrti za radionice, kratak prikaz troškovnika
- vrste radionica i zanata koji se koriste za izradu scenografije
- PITANJA I ODGOVORI Na kraju prvoga dana online seminara polaznici će dobiti jednostavan praktični zadatak za rad kod kuće: Spajanje realnog i nerealnog prostora, spajanje figurativnog i apstraktnog prostora emocija (crtanje olovkom i drvenim bojicama), uz smjernice voditelja. Po izvršenju zadatka, polaznici koji to žele, slikat će i voditelju mailom dostaviti svoje radove koji će biti prikazani i analizirani na online seminaru u nedjelju, 22. 11. 2020.

2. DAN: subota: 21. 11. 2020.: 10:00 – 12:15 TEMA: KOSTIMOGRAFIJA kao važan segment kazališne predstave
VODITELJICA: Jasminka Petek Krapljan TEMATSKE JEDINICE:
- ŠTO JE KOSTIMOGRAFIJA
- KOSTIMOGRAFIJA KAO DIO KAZALIŠNE PREDSTAVE
- KRATKI POVIJESNI PREGLED KOSTIMA U KAZALIŠTU
- NAČIN RADA NA KOSTIMOGRAFIJI PREDSTAVE 
- PRIMJERI KOSTIMA U RAZLIČITIM PREDSTAVAMA
- VLASTITA ISKUSTVA I ODABIR NAČINA IZRADE KOSTIMA
- PITANJA I ODGOVORI

3. DAN: nedjelja: 22. 11. 2020.: 10:00 – 12:15 SCENOGRAFIJA I KOSTIMOGRAFIJA – analiza, sinteza, primjeri i savjeti
VODITELJI: Jasminka Petek Krapljan i Leo Vukelić PROGRAM:
- ANALIZA ZADATKA
- PRAKTIČNI PRIMJERI I SAVJETI ZA SCENOGRAFSKA I KOSTIMOGRAFSKA RJEŠENJA
- PREPORUKE LITERATURE
- RAZMJENA ISKUSTAVA, INTERAKCIJA SUDIONIKA
- PITANJA I ODGOVORI
  
  KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE 

Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Na seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani putem prijavnog obrasca - „webinar registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/3jIIJby najkasnije do 18. studenog 2020. 

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup seminaru-radionici.

Za sudjelovanje na seminaru poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu:  https://zoom.us/support/download

Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici. Svim prijavljenim sudionicima na mail naveden u prijavi bit će dostavljene detaljne tehničke upute za lako i jednostavno pristupanje online seminaru. Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz udruga/sekcija - članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na semimaru je BESPLATNO.
Za nečlanove (fizičke osobe koje nisu u članstvu HSK-a i članove udruga koje nisu u članstvu HSK-a)  kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn. Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 18. studenog 2020. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun Hrvatskog sabora kulture: 
IBAN: HR7223600001101534566 
Poziv na broj: OIB uplatitelja

Uplatitelj: naziv (za pravne osobe ili udruge) ili ime i prezime (za fizičke osobe)
Svrha doznake: online seminar – scenografija i kostimografija – ime i prezime polaznika *Pravne osobe, obveznici javne nabave kojima je potreban e-račun za plaćenu kotizaciju (za svoje zaposlenike ili članove), trebaju dostaviti narudžbenicu najkasnije do 18. 11. 2020. e-mailom na prodaja@hrsk.hr. Po zaprimljenoj narudžbenici, naručitelju će biti dostavljen e-račun za plaćanje.

*Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja seminara.

VODITELJI
LEO VUKELIĆ magistar je umjetnosti i scenograf, rođen 9. rujna 1972. u Zagrebu. Od 1991. do 1995. godine studira Elektrotehniku na Višoj tehničkoj Školi u Zagrebu. Od 1996. do 2000. godine studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (klasa prof. Zlatka Kesera), a od 2000. do 2004. godine studira kiparstvo na Kunstakademie Düsseldorf u Njemačkoj (klasa prof. Magdalene Jetelove), kada je diplomirao Slobodne Umjetnosti, smjer kiparstvo. Od 2004. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Iste godine vraća se u Zagreb te sa dvoje kolega pokreće umjetničku organizaciju Tigar teatar i bavi se kazalištem za djecu i mlade. Od 2006. do 2016. godine stalno je zaposlen kao voditelj Dječjeg kazališta Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava. Usporedo je aktivan na području vizualnih umjetnosti i kazališta. Do danas je realizirao 25 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Salon Galić, Split, Galerija SC, Zagreb, Galerija Balen, Slavonski Brod, Muzej grada Trogira, Muzej Virovitica, Galerija VN, Zagreb, MSUI Pula…). Od kazališnih početaka pa do danas realizirao je kao umjetnik više od 100 profesionalnih projekata na gotovo svim hrvatskim pozornicama, u svojstvu scenografa, kostimografa, izvođača, autora teksta, redatelja, dizajnera rasvjete i vizualnoga identiteta. Od 2008. godine član je upravnog odbora Hrvatskog centra Assitej, a od 2013. do 2017. g. njegov je predsjednik. Godine 2008. pokreće projekt Noć kazališta u Hrvatskoj. Od 2009. godine član je nadzornog odbora UNIMA-e.


JASMINKA PETEK KRAPLJAN plesna je pedagoginja i kostimografkinja. Više od 30 godina djeluje u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku kao voditeljica Plesnog studija i plesni pedagog. Od 2014. do 2017. godine pohađa preddiplomski sveučilišni studij Kazališno oblikovanje na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a 2019. godine upisuje diplomski studij na Odsjeku za kreativne tehnologije, smjer Kostimograf za kazalište, film i medijske umjetnosti. Kao koreografkinja sudjelovala je u projektima i predstavama brojnih kazališta (Gradsko kazalište Požega, Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ Vinkovci, Teatar Exit, HNK Osijek, HNK Varaždin, Dječje kazalište Branka Mihaljevića, AKD „Kuntrata“ Sv. Filip i Jakov, Dom kulture Kristalna kocka vedrine) te projektima Umjetničke akademije u Osijeku. Sa svojim koreografijama i predstavama gostovala je na brojnim međunarodnim festivalima u Europi i svijetu, ali i na najznačajnijim plesnim manifestacijama u Hrvatskoj poput Eurokaza, Tjedna suvremenog plesa, Susretima plesnih ansambala, Plesokazu u Varaždinu i Požegi, Danima Silvije Hercigonje i TREPSU u Zagrebu). Godine 2009. Hrvatski sabor kulture dodjeljuje joj Priznanje za dugogodišnji rad i promicanje plesne kulture te diplomu za 30-godišnji uspješni rad na unapređivanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture. Dobitnica je i niza nagrada za režiju, koreografiju, koreografske inovacije i istraživanje u kazalištu (preko šezdesetak predstava za djecu i odrasle). Članica je Udruge plesnih umjetnika Hrvatske, a od 2006. do sredine 2011. obnašala je dužnost predsjednice Nacionalnog odbora AITA/IATA Hrvatske pri Hrvatskom saboru kulture. Osim pedagoškim radom s djecom i mladima u Sisku, Petrinji i Bjelovaru, sudjelovala je i u profesionalnim predstavama u: HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Kazalištu &TD, u Zagrebu, Kazalištu Virovitica , Gradskom kazalištu Požega, Dječjem kazalištu u Osijeku, Istarskom narodnom kazalištu u Puli, Albanskoj drami u Skopju, Epilog teatru u Zagrebu, HNK Split i Gradskom kazalištu u Sisku. Godine 2012. prima Nagradu Grada Siska za uspješan pedagoški i kreativni rad s djecom i mladima na području suvremenog plesa. 


Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Martinu Brumen, mag. educ. croat., stručnu suradnicu za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 879.


(Urban Cult)
5. 11. 2020.