Ciklusom „Autom kroz povijest filma“ nastavljamo s naslovima u kojima su četverokotačni ljubimci simbol dokolice, odmora i društvenog statusa, a tjedan otvaramo Sluškinjom Parka Chan-wooka, s kojim započinjemo novu sezonu Filmsko-čitalačke grupe u suradnji s Klubom Booksa.
Vožnju na četiri kotača kroz povijest filma nastavlja se s Tata, kupi mi auto!, u kojem se kroz pet filmskih naslova istražuje uloga koju su automobili imali u oblikovanju slobodnog vremena, dokolice te društvenog i klasnog statusa u potrošačkoj kulturi. Kreće se s Američkim grafitima, rado gledanim klasikom Georgea Lucasa, koji istražuje supkulture američkog potrošačkog društva 1950-ih, okupljene oko rock 'n' rolla, buntovne mladeži i automobila. 

U Imam 2 mame i 2 tate Krešo Golik provest će nas svakodnevicom tržišnog socijalizma, a gorko-slatku priču o odrastanju dva brata koristi kako bi ukazao na klasno raslojavanje društva, transformaciju tradicionalne obitelji te kulturu dokoličarenja i slobodnog vremena u socijalizmu, u kojoj je i automobil odigrao važnu ulogu. Francuski ikonoklast Jean-Luc Godard u Vikendu će se pozabaviti naličjem poslijeratnog optimizma. Smješten u postapokaliptični pejzaž prepun slupanih automobila, Godardov Vikend je subverzivni pogled na dotrajalost društvenih i političkih sustava koji su oblikovali povijest zadnjih nekoliko stoljeća te najava revolucionarnih događaja koji će 1968. godine promijeniti političku sliku Europe.  

Tjedan završava s dva filma u kojima automobil predstavlja statusni simbol, a prvi od njih je Goldfinger Guya Hamiltona, treći i dotad najuspješniji film iz serijala o Jamesu Bondu. Riječ je o nastavku koji je u serijal uveo većinu elemenata po kojima ga i danas pamtimo: od elaborirane uvodne špice praćene glazbenom temom, preko tehničkih novotarija, pa sve do Astona Martina – automobilske marke kojoj će se agent 007 tijekom svoje gotovo 50 godina duge povijesti često vraćati. U subotu je na rasporedu Cosmopolis Davida Cronenberga. Ova adaptacija istoimenog romana Dona DeLilla mračna je satira na temu ekonomske krize koja je obilježila kraj prošloga desetljeća, a u kojoj je Robert Pattinson izrsno odigrao prvu u nizu intrigantnih uloga po kojima je danas poznat.   

  Filmsko-čitalačka grupa: Sluškinja 
Tijekom proljetne karantene s prijateljima iz Kluba Booksa pokrenut je Filmsko-čitalački klub u sklopu kojeg je obrađeno nekoliko izvrsnih književnih tekstova te razgovari o njihovim adaptacijama. U novu sezonu filmsko-čitalačkog kluba kreće se s romanom Varalice (Fingersmith, 2002) velške autorice Sarah Waters (hrv. izdanje: VBZ, 2009). Roman je hvaljena feministička i queer revizija dickensovske proze, a našao se u užem izboru za prestižnu književnu nagradu Booker. Adaptacije se prihvatio južnokorejski majstor Park Chan-wook (Oldboy, Simpatija za gđu Osvetu), koji je viktorijansku Englesku zamijenio Korejom za vrijeme japanske okupacije 1930-ih te tako snimio jedan od svojih najboljih filmova. Sluškinja je vizualno spektakularna gotička melodrama prepuna erotike, humora, preokreta i psiholoških manipulacija, predvođena odličnim glumačkim nastupima, a u kinu je možete pogledati u ponedjeljak u 20 sati.   

  Noviteti: Mare, Mater i afera Dreyfuss  
I ovaj tjedan na rasporedu će se naći dvije sjajne drame s intrigantnim ženskim likovima. Prva od njih je Mare, romantična drama redateljice Andreje Štaka o ženi koja stavlja svoj brak na kocku nakon što upozna šarmantnog neznanca. Tu je i Mater, režijski i emocionalno snažan redateljski prvijenac Jure Pavlovića o ženi uhvaćenoj u zagušujući zagrljaj vlastite majke. Uz brojne vrline, filmovi se ističu odličnim glumačkim natupima Marije Škaričić (Mare) i Darije Lorenci-Flatz (Mater). Gledamo i novi film Romana Polanskog Časnik i špijun. Riječ je o napetoj političkoj drami inspiriranoj „aferom Dreyfus“, skandalom koji je obilježio društveni i politički život Francuske krajem 19. stoljeća. Na Matineji ponovno se može pogledati Naprijed, animirana uspješnica redatelja Dana Scanlona o dvojici vilenjaka koji u potrazi za izgubljenim ocem, koja je osvojila srca gledatelja diljem svijeta. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.   

  Praktične informacije 
Poduzet je cijeli niz mjera kako bi se posjetiteljima i zaposlenicima omogućilo što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Cjelovit popis mjera potražite ovdje. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. 
Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.hr   

(Dalibor Jakus)
19. 10. 2020.