Da je filmska glazba odavno prestala obavljati samo sporednu ulogu na filmu i da može doseći status samostalnog umjetničkog djela dokazuje upravo skladba „Now we are free“  autora Hansa Zimmera i Lise Gerrard nastala 2020. godine za potrebe filma Ridelya Scotta „Gladiator“. 
Ove godine film i glazba slave svoju dvadesetu obljetnicu, a da to ostane zabilježeno zaslužan je kreativni team iz dreaMaker Productions koji je između ostaloga i producirao novi video spot snimljen u pulskoj Areni - na najljepšoj pozornici svijeta koja za tu prigodu postoji, u suradnji sa Arheološkim muzejem Istre i Gradom Pulom. 

https://www.youtube.com/watch?v=dZui7RJTvxk

Svoju interpretacijau ove iznimne skladbe donose najljepši glas Hrvatske – Nina Kraljić, virtuoz i jedan od najzanimljivijih violinista mlađe generacije Iskandar Widjaja i skladatelj filmske i kazališne glazbe međunarodne karijere Ozren K. Glaser. Njihova emotivna i snažna izvedba uz predivne snimke jutarnjim suncem obasjane pulske Arene, light motive ponovno oživljene svakodnevnice Rimskog carstva u izvedbi „Spectacula Antiqua“ malo koga će ostaviti ravnodušnima.

(Marijana Knezoci)
13. 10. 2020.