IX Bobijevi dani smijeha – festival komedija, posvećeni velikom Histrionu Josipu Bobiju Marottiju i premijera predstave GLE, KAKO DAN LIJEPO POČINJE održat će se u petak 16. listopada u 20h u HIstrionskom domu. Festival završava 30. listopada, reprizom iste predstave i svečanom dodjelom nagrada IX. Bobijevih dana smijeha.  
Cijeli Festival je posvećen smijehu pa će se tako ove godine održati 14 različitih komedija iz cijele Hrvatske. Na Festivalu ćete moći pogledati gostujuće komedije iz HNK Split, Gradskog kazališta Zorin Dom Karlovac, Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca, HNK Osijek, Ludens Teatra iz Koprivnice, kao i iz brojnih zagrebačkih kazališta – Teatra &TD, Kazališne grupe Lectirum, Satiričkog kazališta Kerempuh, ZGK Komedija, Teatra Rugantino, Gradskog kazališta Gavella, Teatra Exit i HNK Zagreb.

GLE, KAKO DAN LIJEPO POČINJE 
Premijera: 16.10.2020 
Autor: Zvonimir Bajsić 
Redatelj: Zoran Mužić 
Izvođači: Barbara Vicković, Zlatko Ožbolt     

Tema nove histrionske predstave je ljubav. Dvoje osamljenih ljudi na pragu treće dobi, gospodin profesor i topla, nježna udovica susreću se prekasno za novi početak i prerano za odustajanje od nade. Lirski, emotivan, duhovit i nježan susret zbiva se na rubu Zagreba, negdje u novogradnji, 20-ih godina dvadesetog stoljeća. Usprkos tome, lica Zvonimira Bajsića u drami „Gle, kako dan lijepo počinje“ amblematska su lica Grada, nisu nipošto rubni karakteri. 

Oni, domaći i prepoznatljivi, prizivaju samo srce Zagreba. Prizivaju njegov nježni i gostoljubivi duh i nesebičnu upućenost na bližnjeg. Izborom ove duhovite scenske igre o ljubavi i samoći za svoju ovojesensku premijeru, Histrioni nastavljaju kontinuitet afirmacije zagrebačkih tema te kao prepoznatljivo hrvatsko kazalište ustraju u afirmaciji takvih tema i autora, ovom prilikom istaknutog hrvatskog umjetnika, Zvonimira Bajsića.   Uvijek prisutni, vjerni histrion Arsen Dedić u interpretaciji Matije Dedića i režiji Zorana Mužića.

(Elizabeta Vrbančić) 

8. 10. 2020.