U Galeriji Kraluš (POU Sv.Ivan Zelina), u četvrtak, 28. svibnja 2020. u 19 sati otvara se samostalna izložba crteža i slika akademskog slikara Alfreda Freddya Krupe, kao i predstavljanje slikareve nove stručne knjige udžbeničkog tipa “Mislite! Think!”.
Na ovoj samostalnoj izložbi, nakon nepredviđene odgode otvorenja radi izbijanja pandemije COVID-19 u ožujku ove godine, posjetitelji će moći razgledati 23 nova slikareva rada nastala u razdoblju 2019. – 2020., većinom kombinirane tehnike – eksperimenti miješanja drugih slikarskih, crtačkih i grafičkih tehnika s temeljnom tehnikom tuša. 

Radi se o još jednoj realizaciji vlastitog programa napisanog 1996. godine, a koji se danas smatra manifestom međunarodnog slikarskog pokreta New Ink Art, tj. jednim od njegovih temeljnih dokumenata. U predgovoru kataloga izložbe likovni kritičar Ante Vranković, između ostalog, naglašava: "Izloženi radovi u tušu, akrilu i kombiniranim tehnikama koji su pred nama, većinom su nastali nakon izložbe u Galeriji Karas, te do sada nisu bili izlagani. I za njih također vrijedi konstatacija koju je slikar iznio u intervjuu povodom te izložbe: ”Po motivima, to su krajolici, vedute, aktovi, radovi inspirirani japanskim drvorezima, trenutnom osobnom i društvenom situacijom…” 

Te riječi odaju da iza Krupinih prikaza pejzaža, gradskih vizura i ženskih aktova koji su pred nama, valja naslutiti dublje slojeve značenja, i da su ti, klasični slikarski motivi, zapravo tek ”izlike”, kroz koje umjetnik progovara o svojim životnim promišljanjima, te o svekolikoj (ne osobito vedroj) situaciji naše današnjice. " Dvojezična knjige "Mislite! Think" 99. je knjiga u Maloj biblioteci "Dragutin Domjanić" i predstavlja prvo hrvatsko, znatno prošireno i grafički obogaćeno izdanje umjetnikove knjige "Tekstovi 1994.-2017." objavljene 2018.godine u SAD-u. Prigodom otvorenja izložbe i predstavljanja knjige govoriti će urednik knjige i autor predgovora izložbe povjesničar umjetnosti Ante Vranković, kustos galerije Marijan Grakalić, ravnateljica POU Vesna Bičak Dananić te studentica slikarstva Mateja Majcen. 

Izložba ostaje otvorena do 28.06.2020.godine. 

(Urban Cult)
27. 5. 2020.