Nakon velikog uspjeha i prihvaćenosti online programa “Zajc uz vas” kod publike, u taj su svakodnevni popularni program HNK Ivana pl. Zajca od 6. travnja uvršteni i novi sadržaji. Tako publika, uz dosadašnje formate, od sada može pratiti i programe “Vremenske kapsule” svakoga dana u 17 i 22 sati.
I sljedećih će dana “Zajc” na svojim društvenim mrežama objavljivati tematske online izložbe u 17 sati i snimke odabranih predstava u 22 sata, ali i prenositi zapise svojih umjetnika koji trenutno, zbog okolnosti pandemije i mjera njenog suzbijanja, ne mogu stati na pozornicu pred publiku.

Naime, od vremena kad je zgrada kazališta svečano otvorena 1885. Godine, a kazalište pod imenom Teatro comunale započelo s programom, pa sve do danas, kazališni arhiv čuva zapise, fotografije, dokumente, novinske članke, snimke predstava, dojmove publike. HNK Ivana pl. Zajca uključen je u projekte digitalizacije u kulturi, a Topoteka je postala digitalna platforma na kojoj će se kazališnoj publici i drugim vanjskim korisnicima predstaviti vrijedno arhivsko gradivo koje je dosad bilo skriveno u spremištima. 

Riječko Kazalište, neizostavni dio riječke kulturne baštine i identiteta, stoga poziva publiku i širu zajednicu da istraži povijest riječkog kazališta kako bi bolje razumjeli društvenu sadašnjost i bolje upoznali svoj Grad. Prva predstavljena online izložba je “Vježbanje života”, a prva predstava je kultni, kontroverzni “Turbofolk” Olivera Frljića.

(Milena Jerneić)
8. 4. 2020.