Hrvatska glazbena mladež, Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog organiziraju koncert Maurice Ravel 'Moja majka guska', koncert za djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda osnovnih škola.
Koncert je na programu u srijedu 10.11.2010. u 10:30 sati.  

Maurice Ravel je skladao Moju majku gusku, kao suitu u 5 stavaka za glasovirski duo, između 1908. i 1910. godine (praizvedena je u Parizu 20. travnja 1910.). Naslov djela i još dvije priče (Uspavana ljepotica i Tom Thumb – svojevrsna inačica Palčice) Ravel posuđuje od Charlesa Perraulta, francuskoga pisca 17. stoljeda koji je zaslužan za očuvanje mnogobrojnih dobro poznatih priča, uključujudi, na primjer i Crvenkapicu.

Priče koje je Ravel uključio u svoje djelo djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola poznate su i bliske, a uz prikladan scenarij (jedan od brojnih primjera iz partiture je i dijalog klarineta i kontrafagota – odnosno Ljepotice i Zvijeri), te uzimajudi u obzir trajanje same skladbe (30 minuta) dobiva se spretan spoj igre i edukacije.

I. stavak: PAVANA PRINCEZE U USNULOJ ŠUMI, dočarava atmosferu nestvarnosti bajke. Dvorjanke plešu oko usnule princeze (uz pratnju roga, pa zatim pizzicata na violini, flauta počinje sjetnu melodiju kojoj se pridružuje klarinet.)

II. stavak: PALČIĆ je zalutao u šumi jer su mu ptičice pojele mrvice kruha koje su trebale biti putokaz za povratak. U tišini šume, oboa tugaljivom melodijom prikazuje Palčidevo probijanje kroz gustu šumu.

III. stavak: ZELENA ZMIJA. Carica Pagoda zahtijeva da joj jedan od patuljaka svira dok se ona kupa. Pagode su svirale na različitim instrumentima, flautama načinjenim od orahove ljuske i na violinama izrađenim od badema.

IV. stavak
: RAZGOVOR LJEPOTICE I ZVIJERI. Priča o zvijeri za koju de se uspostaviti da je začarani princ.

V. stavak
: VILINSKI VRT aludira na jednu epizodu iz priče o USPAVANOJ LJEPOTICI.

Trajanje programa: 50 minuta  

Izvodi: Zagrebačka filharmonija
Dirigentica: mo Marija Ramljak
Pripovjedač: Damir Markovina
Likovna oprema:
prof. Morana Kukec akad. slikarica i grafička dizajnerica