Poziv na otvorenje FESTIVALA LIKOVNIH UMJETNOSTI - FLU - inFLUence koji će se održati u četvrtak, 12. ožujka 2020. u 19 sati u Kultuirnom centru Travno, Božidara Magovca 17.
Na izložbi će se predstaviti umjetnici različitih generacija i različitih poetika: 
Grgur Akrap, Miro Glavurtić, Duje Medić, Manuela Pauk, Pavle Pavlović, Ivica Plavec, Ivan Posavec, Jurica Pušenjak, TaraBeata Ratz, Josip Rončević, Stjepan Šandrk, Andrej Tomić 
 
Po otvorenju, o tome „Kako preživjeti u umjetnosti bez većih posljedica za sebe i okolinu” govorit će Feđa Gavrilović, a kako „Biti kritičar/n u oskudnim vremenima” govorit će Anita Ruso.

Umjetnost je u posljednjih nekoliko godina u glavnom gradu Hrvatske prestala biti vezivno tkivo društva. Galerijski programi Zagreba su bogati i raznovrsni za razliku od njihove publike. Ona je gotovo uvijek ista, ograničena na šačicu entuzijasta i na obitelj i prijatelje umjetnika koji izlažu. Mjesta susreta, žile kucavice grada malo-pomalo postaju autistična mjesta koja su nerijetko sama sebi svrhom. Publika pohodi otvaranja iz građanske kurtoazije, ali tijekom trajanja izložbi rijetki su oni koji zalutaju razgledati mahom besplatne izložbe. Programi većih muzeja i galerija medijski su popraćeniji pa shodno tome i imaju svoju publiku te nipošto ne služe kao ogledni primjer za problematiku kojom se Kulturni centar Travno odlučio pozabaviti. 

Polazište za promišljanje svojevrsnog društvenog eksperimenta voditeljice likovnih djelatnosti KUC Travno Vedrane Prlender determinirano je rubnim pozicioniranjem lokacije KUC-a u kulturnoj topografiji grada, kao i jedinim prostorom koji je mogao poslužiti izložbenoj djelatnost prostoru foajea. Rečene zadatosti ishodovale su višegodišnjim upornim i konzistentnim izložbenim nastojanjem da se komunikacijska utilitarnost foajea prometne i u svojevrsnu galeriju, što funkcionira u maniri otvorenog prostora slobodnog kretanja gdje posjetitelje KUC-a zatiču artefakti. Tako se posjetitelji raznorodnih programa izvedbenih umjetnosti, kao i brojni polaznici kreativnih i edukativnih radionica mogu osjetiti privučeni pojedinim umjetničkim djelima bez obaveze da se posvete drugima. KUC Travno Festivalom likove umjetnosti inFLUence vraća umjetnost u kvart, među građane koji nemaju običaj posjećivati galerijske prostore u centru Zagreba. 

Radovi na ovoj nekonvencionalnoj izložbi nisu birani po tematskom ni generacijskom ključu. Odabir umjetnika i njihovih radova Luka Kušević Radaković, mladi slikar i koordinator projekta, vršio je vodeći se idejom različitih poetika. Izloženi su radovi 12 autora koji imaju dobro usvojenu zanatsku vještinu, stvaraju promišljeno te imaju agilnost duha koji teži vrlini ne upadajući u apatiju. Svi oni žive u Zagrebu, rade i stvaraju u svojim ateljeima, izlažu u galerijama u koje možda nikad niste kročili. Umjetnički svijet čuo je za njih. Dodijelio im nagrade, hvalio ih ili po potrebi kudio tražeći bolje, više, autentičnije tamo gdje se može. Oni su tihi kroničari ljepote i ružnoće vremena u kojemu živimo. Sam njihov rad, njihov bolni opstanak, njihova utišana stvaralačka energija koja ipak ustrajno struji stanicama našega društva pokazuju to društvo u svim njegovim slojevima. Bez njih smo samo nijanse sive, Rahmanjinov kojeg nema tko odsvirati. 

Od mladog crtačkog genija koji puno obećava, Duje Medića (1986.), preko nagrađivanog, eteričnog i umirujućeg slikara Grgura Akrapa (1987.) do nešto starijeg, metafizičkim i nadrealnim opsjednutog realista Pavla Pavlovića (1983.) te Stjepana Šandrka (1984.) koji nevjerojatnim hiperrealizmom dočarava pojedine fenomene današnjeg društva. Uz ove već poznate figurativce, ovaj će pregled obuhvatiti i posve mladu kiparicu Manuelu Pauk (1994.) zainteresiranu za animalne motive te slikaricu vrlo jarke palete Taru Beatu Ratz (1991.) kojoj se sličnim kolorizmom pridružuje Andrej Tomić (1992.). Mlađi figurativci koji zaslužuju pažnju su Josip Rončević (1991) te Jurica Pušenjak Mozart (1996). Prikazani su i radovi starijih aktera naše likovne scene: Ivice Plaveca (1963.) koji eksperimentira s materijalima; renomiranog fotografa Ivana Posaveca (1951.) te najstarijeg među njima, Mire Glavurtića (1932.), jednog od začetnika beogradske skupine nadrealista Mediale. 
Anita Ruso

12. 3. 2020.