U četvrtak, 19. ožujka 2020. u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb od 11:30 do 18:15 sati održat će se međunarodna konferencija posvećena problematici bijenala suvremene umjetnosti pod nazivom „Bijenali suvremene umjetnosti – iskustva i mogućnosti“.
Konferencija okuplja ugledne i iskusne stručnjake koji su doprinijeli uspostavljanju bijenala i sličnih manifestacija u svijetu, sudjelovali u njihovoj organizaciji ili su svojim kustoskim odlukama stvarali nove sadržaje i strategije, kao i dvojicu  umjetnika koji su sudjelovali na tim manifestacijama, Deimantasa Narkevičiusa i Igora Grubića s čijim performansom će započeti konferencija.    

Sudionici konferencije su: 
Nadira Aklouche-Laggoune (izbornica 12. Dakar bijenala suvremene afričke umjetnosti, Senegal; 6. bijenala mladih umjetnika Europe i Mediterana), 
Iara Boubonova (izbornica 1. i 2. Moskovskog bijenala suvremene umjetnosti, Rusija; Manifeste 4 u Frankfurtu, Njemačka; 3. Thessaloniki bijenala, Grčka, itd.)  
Margarita Dorovska (organizatorica Bijenala humora i satire u Gabrovu, Bugarska), 
Beral Madra (koordinatorica 1. i 2. bijenala u Istanbulu, Turska; izbornica turskog nastupa na 43., 45., 49., 50. i 51. bijenalu u Veneciji; kustosica 3. i 4. Çanakkale bijenala u Turskoj) 
Zorana Đaković Minniti (koordinatorica Oktobarskog salona u Beogradu, Srbija), 
Katerina Gregos (izbornica Bijenala suvremene umjetnosti u Rigi, Latvija; Manifeste 9 u Genku, Belgija; 4. bijenala u Mechelenu, Belgija, itd.), 
Alenka Gregorič (izbornica 52. Oktobarskog salona u Beogradu, Srbija) 
Igor Grubić (predstavnik Hrvatske na 58. bijenalu u Veneciji, sudjelovao na 10. Gwangju bijenalu u Koreji; 5. Thessaloniki bijenalu, Grčka; 2. bijenalu u Tirani, Albanija; Manifesti 9 u Genku, Belgija) 
Hanru Hou (izbornik 2. bijenala u Johannesburgu, Južna Afrika; 4. Gwangju bijenala u Koreji; 10. bijenala u Istanbulu, Turska; 7. bijenala urbanizma i arhitekture u Šenženu i Hong Kongu, Kina, itd.) 
Evelyne Jouanno (osnivačica Emergency bijenala u Čečeniji), 
Deimantas Narkevičius (predstavnik Litve na 49. bijenalu u Veneciji; izlagao na Manifesti 2 u Luksemburgu, Manifesti 10 u Sankt Peterburgu, Rusija; 29. bijenalu u São Paulu, Brazil; 11. bijenalu u Istanbulu, Turska, itd.), 
Thierry Raspail (osnivač Lyonskog bijenala, Francuska), 
Rainald Schumacher (izbornik prvog bijenala u Temišvaru, Rumnjska), 
Hajnalka Somogy (osnivačica Off-bijenala u Budimpešti, Mađarska), 
Nevenka Šivavec (koordinatorica Bijenala grafike u Ljubljani, Slovenija) i 
Syrago Tsiara (osnivačica Thessaloniki bijenala, Grčka).     

Uvodnu riječ održat će Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, koja će i moderirati 1. dio konferencije. Drugi dio konferencije moderirat će Radmila Iva Janković, viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.   

Velike međunarodne manifestacije poput bijenala suvremene umjetnosti sve više predstavljaju važan  urbani, kulturni i turistički sadržaj kojim se gradovi pozicioniraju na svjetskoj umjetničkoj, kulturnoj i društvenoj mapi. Najvažnija misija takvih manifestacija, osim povezivanja i umrežavanja lokalne i globalne umjetničke scene, razvijanje je novih diskursa koji će utjecati ne samo na likovnu scenu grada, nego će u takva zbivanja uključiti i svoje sugrađane. S obzirom na izostanak velikih međunarodnih manifestacija likovne umjetnosti  u Zagrebu, kao jedna od vodećih institucija koja više od šest desetljeća promiče suvremenu umjetnost u Hrvatskoj, Muzej suvremene umjetnosti pokreće ideju o  međunarodnom bijenalu suvremene umjetnosti u Zagrebu.    
S ciljem senzibiliziranja javnosti o potrebi za takvom manifestacijom, prvi korak prema osnivanju bijenala održavanje je konferencije na kojoj će nas sudionici upoznati s poviješću pojedinih manifestacija, razlozima njihova osnivanja, odlukama o njihovim formatima i modelima, razmišljanjima o vlastitim kustoskim pozicijama, procesima donošenja odluka i načinima strukturiranja izložbi. Sudionici će na konferenciji također iznijeti svoja razmišljanja o pozitivnim ali i negativnim stranama globalnog fenomena bijenalizacije.      

Program konferencije Mjesto: multimedijska dvorana Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Av. Dubrovnik 17 
Vrijeme: 19. 03. 2020. od 12 do 18 sati   
Raspored događanja na konferenciji   
11:30 – 11:40 Uvodna riječ: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a  
11:40 – 12:00 Igor Grubić, performans 
12.00-14.00 Konferencija, prvi dio  
14.00-14.45 Pauza 
14.45-16-45 Konferencija, drugi dio 
16.45-17.15 Pauza 
17.15-18.15 Diskusija za zaključak    

Opširniji program konferencije možete pronaći u privitku.    
Jezik konferencije je engleski.   
Programska knjižica sa sažecima izlaganja bit će dostupna na konferenciji.    

(Urban Cult)
11. 3. 2020.