U srijedu 11. 3. u 19 sati u ISO - Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi otvorit će se izložba Život nepoznatome u produkciji Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba i suradnji Ministarstva zdravstva.
Ova izložba kruna je četverogodišnje suradnje ŠPUD-a i Sektora za transplantaciju i biomedicinu Ministarstva zdravstva s ciljem afirmacije i osvještavanja javnosti o važnosti transplantacije i darivanja organa kroz prizmu kreativnog stvaralaštva mladih umjetnika i njihovog pogleda na važnost ove teme. 

Izložba će biti otvorena sve do 18. 3. 2020., a potpora izložbi uz Ministarstvo zdravstva su i Ministarstvo kulture i Grad Zagreb. Podržite rad naših učenika i profesora svojim dolaskom, medijskom objavom i praćenjem. Hvala!U nastavku osvrti iz našeg deplijana:Život nepoznatome / Mali osvrti na četverogodišnju suradnju  Likovni projekt suradnje Škole primijenjene umjetnost i dizajna i Ministarstva zdravstva inicijalno je započet oslikavanjem kutija za transport doniranih organa. 

Suradnja je započela početkom svibnja 2017. godine promišljanjem i djelomičnom izvedbom u prostorima Škole, a ostvarena 26. 05. sudjelovanjem učenika Aranžersko-scenografskog odjela na obilježavanju Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva u podnožju Bakačeve ulice. Oslikavanjem vlastitih likovnih rješenja na kutijama u otvorenom prostoru ulice, učenici su potakli prolaznike na interakciju i sudjelovanje u njihovom radu. Nastavak suradnje odvija se tijekom proljeća 2019. još brojnijim uključivanjem učenika Aranžersko- scenografskog odjela, kroz koju nastaje još deset autorskih, oslikanih kutija. 

Prvenstveno medicinska namjena kutija, ovim činom dobiva i promotivnu dimenziju te označava stav i svjetonazor mladih autora o ovoj osjetljivoj, ali prije svega humanoj temi (temi dobrovoljnog doniranja organa). Medicinske kutije postale su kubusi u prostoru, trodimenzionalni oslikani objekti koje se obilazi i promatra sa svih strana. Svaka kutija priča priču svojeg autora i pokazuje gotovo neočekivanu zrelost i osviještenost autora šesnaestogodišnjaka. Kutije su prezentirane 2019. na maloj izložbi uzvanicima Škole i djelatnicima Ministarstva zdravstva u prostorijama Aranžersko-scenografskog odjela.

U želji za nadogradnjom suradnje Škole i Ministarstva zdravstva u godini 2020. kada Hrvatska predsjeda vijećem Europske unije, osmišljena je reprezentativna izložba u ISO - Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi Život nepoznatome koja osim postojećih radova uključuje novonastale radove učenika Slikarskog odjela, Fotografskog odjela te dijela učenika prve godine koji su temu transplantacije i darivanja organa preveli u jedinstveni likovni jezik stvarajući pozitivnu i nadahnjujuću atmosferu. Sabina Ljubić, prof.

(Bernarda Cesar)
8. 3. 2020.