U okviru izložbe Od imaginacije do animacije – šest desetljeća Zagreb filma pozivamo vas na projekciju filmovarazgovor sa svjetskim velikanom animiranog filma Borivojem Dovnikovićem Bordom koji će voditi filmolog Nikica Gilić u utorak, 10.3. 2020. u 18 sati.
Živući klasik animacije Borivoj Dovniković Bordo sudionik je, stvaratelj i svjedok naše poratne animacije - kao autor, crtač, animator, scenarist, edukator, organizator festivala i dobri duh zagrebačke animacije. U razgovoru organiziranom u sklopu izložbe o vrhuncima naše animacijske i filmske baštine Bordo će dati svoje mišljenje o svom radu i glavnim tendencijama zadnjih 70 godina animacije, a bit će prikazani i birani filmovi iz njegovog animiranog opusa. Kako je počela animacija u nas nakon 2. svjetskog rata? Koje smo poetike i tendencije razvijali? Što je autorstvo, a što eksperiment u Zagrebačkoj školi? Kakva je Bordina osobna poetika i stav o svemu tome? Kako je naša animacija obišla svijet? To su samo neka od mogućih pitanja. 

Filmovi Borivoja Dovnikovića Borde: Ceremonija/ The Ceremony  (1965.)  3:22 Znatiželja / Curiosity  (1966.)  8:48 Škola hodanja / Learning to Walk  (1978.)  8:08 Uzbudljiva ljubavna priča / The Exciting Love Story  (1989.)  5:49   

Borivoj Dovniković rođen je 1930. u Osijeku. Kroz svoj radni vijek djelovao je kao redatelj, crtač, animator i karikaturist. Upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1949., ali je ubrzo napušta i počinje raditi kao karikaturist i ilustrator za KerempuhJež i druge novine. Na crtanim filmovima Waltera i Norberta Neugebauera započinje kao animator početkom 50-ih, a početkom 60-ih kreće i režirati. Uspješno spaja klasičnu figuralnu animaciju s modernim utjecajima. Karakterističnost dopadljivih likova naglašava snažnim individualiziranjem. Istaknuo se kao autor uspjelih reklamnih filmova u zemlji i u inozemstvu. 1983. godine objavljuje knjigu Škola crtanog filma. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima, poput Berlinskog festivala, Viennala, New York film Festivala i Animafesta. 


Nikica Gilić rođen je 1973. u Splitu. Izvanredni je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje predaje kolegije iz teorije i povijesti filma na Odsjeku za komparativnu književnost, kao i na Akademiji dramske umjetnosti. Voditelj je Doktorskog studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Sudjelovao je na više međunarodnih simpozija u Hrvatskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, SAD-u, Austriji, Srbiji i Francuskoj te održao gostujuća predavanja na sveučilištima u Njemačkoj, Austriji i Češkoj. Glavni je urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa, član uredništva internetskog časopisa Apparatus, član savjeta časopisa Ubiq i Autsajderski fragmenti te član Vijeća Animafesta. Dobitnik je Nagrade Filozofskog fakulteta, Nagrade Vladimir Vuković i Nagrade SFERA.

(Urban Cult)
6. 3. 2020.