Otvorenje izložbe „Svijet kao paviljon. Vjenceslav Richter“ održati će se u Palači lijepih umjetnosti Bozar, Bruxelles, Belgija u srijedu, 4.3.2020. u 19 sati.
U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i briselske palače lijepih umjetnosti Bozar, bit će realizirana retrospektivna izložba arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera. Polazna točka izložbe su sinteza i sintezni pristup koji su utkani u svaki segment Richterovog stvaralaštva, kako arhitektonskog i umjetničkog tako i onog u području teoretskog promišljanja i eksperimentalno-istraživačkog djelovanja. Integralan dio izložbe bit će radovi suvremenih umjetnika koji su nastali kao rezultat istraživanja pojedinih područja Richterovog stvaralaštva. Izabrani umjetnici su David Maljković, Jasmina Cibic, Marko Tadić, Toni Meštrović, a bit će prikazani radovi iz ciklusa SintArt.   

Vjenceslav Richter (Omilje, 1917. – Zagreb, 2002.) jedna je od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima i važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti. Jedan je od osnivača grupe EXAT-51, aktivan sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija, autor niza arhitektonskih projekata javne i stambene namjene i idejnih rješenja u području urbanizma. Istaknut ćemo samo neke od ključnih projekata koji su nastajali u drugoj polovici 20. stoljeća i kojima je Richter ostvario međunarodnu karijeru: jugoslavenski paviljoni u Bruxellesu, Torinu i Milanu, potom projekti muzejskih zgrada poput Muzeja za prostorne eksponate, Muzeja evolucije u Krapini, Muzeja revolucije u Beogradu i Sarajevu, Arheološkog muzeja u Aleppu. 

Usto, autor je Vile Zagorje, Tvornice Saponije u Osijeku, a jedno od ključnih ostvarenja sredinom šezdesetih bio je vizionarski arhitektonsko-urbanistički projekt Sinturbanizam u kojem je ostvaren dijalog arhitekture i likovnosti. Dobitnik je niza nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu među kojima su i Herderova nagrada i Nagrada Viktor Kovačić i Vladimir Nazor za životno djelo.   

U Muzeju suvremene umjetnosti 2017. održana je velika retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“ koja je valorizirala i pozicionirala Richtera u kontekstu nacionalne i internacionalne umjetničke i arhitektonske scene druge polovice 20. st. Tijekom 2018. godine izložba je postavljena u Neue Galerie u Grazu, zatim u belgijskom gradu Wevelgemu te u Veneciji, a Richterovo stvaralaštvo bilo je predstavljeno i u okviru izložbe „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980“, u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Izložba u Bozaru još jedan je doprinos promociji hrvatske arhitektonske i umjetničke baštine ali i novog čitanja Richterovog stvaralaštva.   

Izložba će biti otvorena do 19.4.2020.    
Kustosi: Vesna Meštrić (MSU), Iwan Strauven i Francelle Cane (BOZAR).   

(Urban Cult)
29. 2. 2020.