Svečanim koncertom koji će se održati 28. siječnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski s početkom u 19:30 sati, na kojem će se predstaviti rezultati višegodišnjeg truda sada već velike i značajne skupine djece, roditelja, glazbenih pedagoga, dirigenata i naprosto ljudi koji su prepoznali vrijednost rada i programa udruge SO DO – El Sistema Hrvatska
Kroz orkestar je u pet godina postojanja prošlo oko 200 djece od kojih su mnogi ostali trajno vezani za rad udruge te u njoj djeluju i danas. To ne bi bilo moguće bez 30-tak roditelja koji daju nemjerljiv doprinos i pomoć u organizaciji redovnih aktivnosti i realizaciji projekata! 

Program koncerta čine neka od najeminentnijih djela svjetske glazbene baštine, kao i popularne skladbe latinsko-američkog podneblja iz bogatog programa SO DO orkestra. Na koncertu će uz SO DO orkestar nastupiti i naši poznati glazbenici kao što su Radovan Vlatković, hrvatski rogist svjetskog ugleda, te Bruno Krajcar naš poznati glazbeni umjetnik, skladatelj i kantautor iz Istre. Naš simfonijski orkestar mladih priprema još neka iznenađenja, ali njih će moći vidjeti samo oni koji odvoje 70 kuna za ulaznicu i time pomognu ovu dobrotvornu priredbu.   

Koncert ima i humanitarni  karakter! 
Sredstva prikupljena te večeri donirati će se Udruzi Krijesnica (http://krijesnica.hr/)! Krijesnica je udruga čiji je glavni motiv podrška djeci koja su oboljela od malignih bolesti, ali i njihovim roditeljima. Krijesnica provodi brojne aktivnosti za djecu tijekom, ali i nakon završetka liječenja. Kako bi se mogle provoditi aktivnosti, od velikog su nam značaja donacije dobrih ljudi. Novac koji će biti prikupljen na ovom dobrotvornom koncertu koristit će se za aktivnosti grupe Mladih Krijesnice, grupe "survivora" koji su i sami prošli liječenje i uspješno pobijedili različite maligne bolesti. Mladi Krijesnice se okupljaju kako bi razmjenjivali svoja iskustva, jačali vlastita znanja i vještine, zajedničkim snagama provodili projekte i aktivnosti kojima pomažu djeci i mladima koji su trenutno u liječenju, senzibilizirali javnost i rušili predrasude o malignim bolestima i još mnogo, mnogo toga!   

O Udruzi SO DO   
Udruga SO DO - El Sistema Hrvatska je jedini stalni simfonijski orkestar djece i mladih u Hrvatskoj, kojeg vodi naš poznati glazbenik Ricardo Luque. Taj orkestar je sastavljen od dva simfonijska orkestra koje čine  stotinjak mladih glazbenika iz Istre i Zagreba. Orkestri djeluju samostalno u Istri i Zagrebu, ali se povremeno u raznim prigodama spajaju u jedan veći atraktivan simfonijski orkestar.   

Udruga provodi program glazbene edukacije djece i mladih prema svjetski poznatom programu El Sistema. Jedan od ciljeva je glazbena naobrazba mladih, ali taj cilj nije i najvažniji! Najvažniji je društveno socijalni aspekt jer je program primjenjiv kao sredstvo rješavanja mnogih problema s kojima se danas mladi susreću. Glazba obogaćuje emocionalni i intelektualni razvoj, a orkestar, putem kojeg radimo – razvija osjećaj pripadnosti, potiče bolju komunikaciju, razvija timski rad, solidarnost, odgovornost prema sebi i drugima. Uz ta dva glavna sredstva našeg rada: glazbu i orkestar, vjerujemo da doprinosimo razvoju i ulaganju u mlade za koje znamo da su najbolja investicija.   

Program je nastao u Venezueli prije više od 40 godina uz veliki entuzijazam maestra i vizionara J. Abreua. Rezultat djelovanja programa je mnogostruki i višeslojni: riješio je brojne socijalne probleme, maknuo je tisuće djece s ulice i dao im smisao i radost življenja uz glazbu. Danas u Venezueli djeluje preko 600 dječjih orkestara i zborova u koje je uključeno više od 900.000 djece i mladih. Zbog izuzetnih rezultata koje El Sistema postiže u životima djece i društvenim promjenama čitavih zajednica, kao i u glazbenoj izvrsnosti, mnogi su umjetnici i sociolozi počeli dolaziti u Venezuelu i proučavati ovaj društveni i glazbeni fenomen. To je rezultiralo usvajanjem načela i metoda El Sistema u mnogim zemljama svijeta. U Europi se program primjenjuje u 26 zemalja okupljenih mrežom Sistema Europa čiji smo i mi član.   (Nina Vesely Nekić)
22. 1. 2020.