Peto, obljetničko Yammatovo moralo je nadmašiti sva dosadašnja - i jest! Lauba je bila doslovce kuća slave - ovoga puta Yammat FM u Zagreb je izravno iz R'n'R Hall of Fame po prvi put doveo legendarne The Pretenders i bend s prve stranice enciklopedije britanskog elektro zvuka, Heaven 17.
Svojim dosadašnjim rukopisom, koncertima Marca Almonda, ABC-ja i Anne Dudley, The Cardigans i Johnnyja Marra Yammatovo se etabliralo u jedan od najvažnijih društveno-glazbenih događaja sezone, a peto izdanje  Yammatova fueled by Cockta nadmašilo je sva dosadašnja. The Pretenders u Zagrebu zastaju u sklopu svoje ‘40th Anniversary Greatest Hits’ turneje. Taj bend s jednom od najdramatičnijih biografija, koji je 2005. izabran u R’n’R Hall of Fame, predvođen prvom damom rocka Chrissie Hynde u Zagreb dolazi nekoliko dana pred mastering svog novog albuma “Alone” koji izlazi u proljeće ove godine. 

Svih ovih desetljeća dosad The Pretenders nisu nastupali ni šire u regiji, no nepokolebljivo, ali uporno i tvrdoglavo s lakoćom oni prelaze most između punka, novog vala i pop glazbe poput nijednog drugog benda. I sve su to pokazali u Zagrebu, otvorivši s posljednjim albumom i istoimenom pjesmom “Alone” te “Gotta Wait” i tako nam dali do znanja da se čekanje isplatilo. Potom su svoju poruku publici odaslali s “Message”, “Kid” i “Down The Wrong Way”, a zatim nanizali hitove “Talk Of The Town”, “I Go To Sleep”, “Back On The Chain Gang”, “Private Life”, “Brass in Pocket”. I kao šećer na kraju, sjajan bis – “Thumbelina”, “The Wait”, “Precious” i “Middle Of The Road”.    

Prethodno su prepunu Laubu dobro zagrijali i rasturili Heaven 17. Nije samo njihova generacija uživala, i nova je imala što naučiti i doživjeti - izveli su klasike “Fascist Groove Thang”, “Crushed”, “You’ve Lost That Loving Feeling”, a svojevrsni hommage Davidu Bowieju, umjetniku koji je, kako su rekli, inspirirao mnoge odali su live izvedbom njegove “Let’s Dance”. Zakucali su s “Let Me Go” i “Temptation”, a zvučalo je to jednako suvremeno kao i onda kada su nastale, davnih 80-tih prošlog stoljeća.   

(Urban Cult)
2. 12. 2019.