Performans naziva ''Takt 0'' održat će se u Jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače u četvrtak 28.11. 2019.  u 20:00  sati. 
Nina Kamenjarin, nagrađivana umjetnica mlađe generacije, se istaknula kao autorica sa zrelim promišljanjima u mediju performansa. Polazeći od osobnog iskustva, ona kroz performativne akcije otvara širi socio-psihološki kontekst. 

Kritizirajući vrijeme u kojem živi,  vrijeme otuđenosti, sebičnosti, hermetičnosti, autorica se postavlja kao protagonist tog istog svijeta. Krečući se kroz prostor, publiku, odsutna u mislima, sa slušalicama u ušima, Kamenjarin publici daje sadržaj, a ujedno ju i zakida za isti te samo pruža interpretaciju tog sadržaja kroz formu performansa. 

Performansom autorica naglašava egzistencijalnu otuđenost i izoliranost među ljudima no istovremeno, isključujući se iz okoline, autorica u samoći putem pokreta osnažuje vlastito kreativno izražavanje te nalazi užitak u slobodi, osvještavanju i kretanju tijela.   

Performansom autorica spaja izvedbenu umjetnost uz psihologiju, filozofiju i sociologiju.   


''U Osijeku sam prvi put izvela taj performans, u sklopu 17. Performance Art Festivala pod nazivom Sreća i pod kustoskim vodstvom Marka Markovića. Stjecajem okolnosti,ušla sam među publiku poslije predviđenog vremena, bez najave, ljudi su se zapitali je li to dio programa festivala ili ne, no kada sam se sa slušalicama i odabranom playlistom na MP3 playeru počela gibati u ritmu kao da sam u potpunosti sama, postalo je jasno. Kretala sam se plešući, povremeno i pjevajući neke dijelove pjesama ili pojedine riječi ali bez glazbe u podlozi, samo prisutna fizički u pokretu. Performansom sam htjela predstaviti sve veću otuđenost među ljudima danas, svatko je u svom filmu, sa svojim ekranom ispred očiju ili slušalicama u ušima, nestaje živa komunikacija i interakcija, zapravo  nekakav  bijeg od realnosti u virtualnost... '' (izjava autorice o performansu  iz intervjua sa Suzanom Marjanić)


Foto by.Domagoj Oklopčić

(Urban Cult)
27. 11. 2019.