U petak, 15. studenog 2019. s početkom u 20 sati, u prostoru Bastiona (Trg Vatroslava Lisinskog bb, 31000 Osijek), održat će se izvedba rada/audioperformansa pod nazivom OSscape umjetnika Marka Jovića koja je nastala kao rezultat petog rezidencijalnog programa u sklopu projekta MMML Studio
Najavljenom izvedbom Jović će se publici predstaviti audioradom, performansom koji je nastajao tijekom nekoliko tjedana dok sama izvedba predstavlja svojevrsni auditivni (experimental ambijent, noise) pejzaž grada u kojem je autor odrastao i trenutno živi. Live izvedba snimit će se kao audiozapis te će u tom obliku biti izvedena samo jednom. Namjera je organizatora izdati LP u maloj nakladi kao svojevrsni audio hommage gradu.

Završnu prezentaciju rezidencijalnog programa prvi put organiziramo izvan prostora MMML Studija s ciljem proširivanja mreže i umjetničkog djelovanja u gradu Osijeku te ovim putem zahvaljujemo Udruzi Input i TRAUM-u kao suorganizatoru najavljenog događaja.

Ovim rezidencijalnim programom MMML Studija želimo usmjeriti pozornost na potrebu izdvajanja novih i mladih umjetnika/ca za koje smatramo da su u potpunosti zaslužili svoje mjesto na nacionalnoj i regionalnoj umjetničkoj sceni.


Marko Jović rođen je 1994. u Osijeku. Zanimanje za glazbu počinje pokazivati u svojoj 12. godini kada otkriva elektroničku muziku te s vremenom i njene različite stilove, a sa 16 godina počinje otkrivati svijet eksperimentalne i noise muzike. Noise, ambient, industrial i njihovi podžanrovi odmah zauzimaju središte Jovićeva fokusa  te on odlučuje započeti i vlastite projekte. Njegov glavni projekt imena Xtematic nastaje početkom 2011. godine. Ubrzo nakon prvih izdanja, ovaj autor uspostavlja kontakt sa sve više umjetnika koji imaju sličan umjetnički interes te počinje izdavati svoje uratke u suradnji s različitim stranim izdavačkim kućama. Jovićevi radovi ne vežu se uz jednu specifičnu tematiku, on zvukom (kao i ostalim medijima) pokušava prenijeti različita stanja svijesti i doživljaje. 

Svoje radove izdao je na različitim muzičkim medijima kao što su CD-ovi, kazete, vinili, digitalna izdanja te floppy diskovi. Bio je suradnik na različitim projektima poput The New Blocakders, Cubic Nomad, The Karmakumulator, Mo*Te, Defektro, :dARM , Ecoute La Merde, Torturing Nurse, Government Alpha i ostali. 2013. godine Jović odlučuje pokrenuti svoju vlastitu digitalnu izdavačku kuću Xernex kojoj je cilj promovirati različite eksperimentalne stilove i umjetnike iz svih dijelova svijeta. Osim zvuka ovaj se autor također bavi i fotografijom, grafičkim dizajnom, videom te ponekad i kolažem i crtanjem. 


(Mario Matoković)

13. 11. 2019.