Otvorenje izložbe će biti 13. studenog u 14 sati, u Muzeju Prigorja – galeriji Kurija u Sesvetama.
Uspješno realizirani projekti kreativnih likovnih radionica s elementima art terapije koju Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara u svojim prostorima organizira i provodi već pet ponukao nas je nas je da i u 2019. nastavimo s integracijom osoba s intelektualnim i psihičkim teškoćama u sustav likovnog stvaralaštva. 

Ove godine predstavljamo našu zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu: tradicijske drvene igračke, licitare, suhozid, pisanice,...  Ovaj vrijedan i društveno koristan projekt, koncipiran kao niz radionica, po prvi puta održavali su se, osim u HULULK-ovim prostorima i u zelinskoj Udruzi Srce. 

Stoga uz naše već poznate umjetnike mentore, korisnike Centra za rehabilitaciju Zagreb - jedinice Sesvete, a to su osobe s intelektualnim poteškoćama koje participiraju u našim radionicama od samih početaka, te djecu Kuće sv. Franje Vugrovec – doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja su također naši „stalni suradnici“, u radionicama sudjeluju i korisnici Udruge djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji – „Srce“ iz Sv. Ivana Zeline. 

Oblik ovakvih edukativnih i terapijskih umjetničkih druženja prilika je suradnje umjetnika i potrebitih skupina s lokalnom zajednicom, mogućnost da se osobe s intelektualnim poteškoćama i invaliditetom bolje prezentiraju i integriraju u zajednicu, kroz poticanje suradnje i s raznim kulturnim institucijama, poput umjetničkih galerija i muzeja te kompatibilnih udruga i  organizacija. Stoga i ove godine naš likovno terapijski projekt završavamo izložbom u Muzeju Prigorja u Sesvetama, u kojem, već tradicionalno izlažemo svake godine. 


(Sanda Stanaćev Bajzek)

12. 11. 2019.