Povodom 100 godina rođenja slikara i pjesnika Slave Striegla nastavljamo sa ciklusom umjetničkih radionica pod nazivom Atelje riječi. Atelje riječi je namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih škola kao i učenicima srednjih škola Grada Siska s ciljem povezivanja Strieglova stvaralaštva i novih naraštaja.
Četvrta radionica održat će se u subotu 9. studenog 2019. u 10:30 sati u Gradskoj galeriji Striegl, Rimska 11. Predviđeno trajanje radionice je dva školska sata.

Prethodno održane radionice predstavile su učenicima Strieglovo stvaralaštvo, te odnos umjetnika i umjetnosti spram realnosti. Obrađene su važnije tematske cjeline – pejzaž, vedute grada i animalizam. Pri uspostavljanju poveznica između slike i pjesme kao inspiracija su poslužili pjesnici poput Baudelaiera, Verlainea, Rilkea, Jesenjina, Matoša, Hugoa, Blakea.

Radujemo se Vašem odazivu, te napominjemo da je radionica besplatna za sve učenike.

Voditeljice radionice:
Vesna Rogulja Mart, voditeljica radionice Atelje riječi
Aletea Rogulja Mart, scenski plesač

Vesna Rogulja Mart rođena je u Sisku 1966. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studij kroatistike i južnoslavenskih filologija. Predaje na sisačkoj Gimnaziji, idejni je začetnik Zbornika učeničkih radova, koautor brošure 90 godina Gimnazije Sisak, organizator  humanitarnih akcija i književnih večeri te mentor učenicima. Objavila je niz članaka, prikaza, kritika i putopisa vezanih uz književnost, ples i planinarenje. Objavom njene knjige Ona nikada nije vidjela pokrenuta je Teina biblioteka 2013. godine u čast dr.Tei Benčić Rimay. Odabrani tekstovi njene plesne proze dio su koreodrame Steiner/skica u režiji Jasmina Novljakovića i koreografiji Jasminke Petek Krapljan iz 2014. godine kojom se obilježilo 120 godina od rođenja sisačkog slikara Milana Steinera. Matica hrvatska – ogranak Sisak 2016. godine izdaje novu zbirku opisne proze GRANICE, GRENZEN, SINIRLARI koja se našla i na policama austrijskih knjižnica. Obje su knjige obrađene u projektu NKČ Vlado Gotovac Sisačka književnost u zvuku. S obitelji živi na rubu grada; priča, piše, pleše i planinari.         

Aletea Rogulja Mart rođena je u Sisku 1998. godine. Završila je osnovnu i srednju plesnu školu u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici te stekla zvanje scenskoga plesača; ujedno je i maturantica Gimnazije Sisak. Studentica je Kinzeološkoga fakulteta u Zagrebu.  Ponikla je iz Plesnog i Baletnoga studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine s kojim je od 2003. godine  uz mentorstvo Jasminke Petek Krapljan nastupala u Hrvatskoj i inozemstvu. Polaznica je raznih plesnih tečajeva i seminara  čiji su voditelji bili Joe Alegado, Robert Clark, Larisa Navojec, Korana Smoljanić, Andrea Solomon, Ema Janković, Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić i dr. Do 2018. bila je jedna od asistentica u Plesnom studiju, a od 2018. voditeljica je radionica suvremenoga plesa i koregrafkinja u Top Stepu Sisak. Ovogodišnja je dobitnica državne nagrade za doprinos u povezivanju dramske i plesne umjetnosti za predstavu Machbetovi koja je izvođena na festivalima u Rumunjskoj i Bugarskoj. Osim izvedbenog dijela plesne umjetnosti, bavila se i istraživačkim radom te je u časopisu Poučak objavljen članak Ples bez matematike i fizike u suautorstvu s gimnazijskom profesoricom fizike Blaženkom Slovenec i dr.sc Nikol Radović s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

(Urban Cult)
8. 11. 2019.