U dubrovačkoj Galeriji Sebastian u tijeku je međunarodna izložba slika i skulptura „ART IS LIFE“ na kojoj su izložena djela poznatog hrvatskog slikara Stjepka Mamića i njegovih dviju kolegica umjetnica: izraelsko-francuske skulptorice Myriam Sitbon Menedl i japansko-francuske slikarice Yoshie Araki. 
Dok nam Stjepko i Yoshie na platnima slikovito pričaju najljepše priče o moru, njegovoj flori i fauni, Myriam profinjenim skulpturama od bronce odaje počast glazbi i plesu kojima se i sama bavila. Stoga ne čudi što je ova oda umjetnosti uvrštena među pet trenutno najboljih kulturnih događaja u Hrvatskoj.         

Ova izložba je zapravo most umjetnosti koji povezuje likovnost i glazbu ali i svojevrstan most satkan od umjetnosti i prijateljstva koji  povezuje naš prelijepi Dubrovnik sa šarmantnim Parizom, mističnim Izraelom i bajkovitim Japanom. Zato, kako je na otvorenju 19. kolovoza 2019. god. istaknuo kustos izložbe dubrovački povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, naš  Grad zaslužuje još ovakvih projekata gdje će prijateljstvo iznjedriti neke nove pozitivne susrete umjetničkih duša iz svih dijelova svijeta.         

U narednom tekstu možete vidjeti  koje su to još četiri izložbe, uz spomenutu dubrovačku postavku „ART IS LIFE“,  uvrštene među pet  trenutno najboljih  koje se mogu vidjeti na hrvatskoj likovnoj sceni, od Zagreba do krajnjeg juga Lijepe Naše,  prema izboru „ Kultura pod svjetlima reflektora“  i hepkultura.rtl.hr.  
Napominjemo kako izložbu „ART IS LIFE“ možete pogledati do 25. rujna 2019. god.  u Galeriji Sebastian svakoga dana u tjednu od 9 do 21 h. 

„Iz godine u godinu svjedočimo kako naša kulturna scena sve više cvjeta, a to je pogotovo vidljivo ljeti. U koji god dio Hrvatske da se uputite, dočekat će vas mnogo zanimljivih predstava, koncerata i izložbi. Ako tijekom godine baš i ne stignete posjetiti muzej ili galeriju, iskoristite ljetnu fjaku i priliku da sami, s društvom ili obitelji istražite stalne postave ili gostujuće izložbe renomiranih umjetnika. Izdvojili smo za vas nekoliko odličnih aktualnih izložbi koje možete pogledati u Zagrebu ili na obali.

Aleksandar Rodčenko: Revolucija u fotografiji Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb 
17. lipnja. –  8. rujna 2019. 
Ne propustite izložbu jednog od najznačajnijih umjetnika ruske avangarde, koja će po prvi put hrvatskoj javnosti predstaviti više od 150 djela Aleksandra Rodčenka. Rodčenko je ostavio značajan trag u svim vrstama umjetnosti, a posebno se istaknuo u fotografiji, koju je smatrao medijem novog doba. Njegovu umjetnost krasi društvena angažiranost te je odlikuje eksperimentalna forma, jaki kontrasti i krupni planovi. Izložba je organizirana u suradnji s Multimedia Art Museumom u Moskvi. 

Marc Chagall: Boje ljubavi   Hrvatski kulturni dom na Sušaku,  Galerija Kortil, Rijeka 
6. lipnja. – 4. rujna 2019. 
Do 4. rujna u Rijeci možete pogledati grafike velikana moderne – Marca Chagalla. Riječka izložba obuhvaća radove koji sežu od ranih dvadesetih pa sve do sredine osamdesetih godina 20. stoljeća. Chagallova serija litografija, bakroreza i drvoreza nudi  jedinstven pogled u umjetnikov svijet intime, mašte i strasti. 

Salvador Dali: Nadrealni svjetovi Izložbeni prostor Kneževe palače Narodnog muzeja, Zadar 
1. lipnja – 15. listopada 2019. 
Salvador Dali ostat će upisan u povijest kao jedan od najvećih vizionara umjetnosti 20. stoljeća, ali i kao jedna od najkontroverznijih  figura ondašnjeg doba. Ovoga ljeta možete doživjeti Dalijevu ekscentričnost na izložbi „Nadrealni svjetovi“ koja donosi izbor oko 200 najpoznatijih grafika, skulptura, tapiserija i reljefa, predmeta od keramike, stakla te poznate Dalijeve sofe. 

Izložba „Marjan – što jest i tu je“ Galerija Emanuel Vidović, Split 
18. lipnja – 15. rujna 2019. 
Splitski Marjan stoljećima je bio inspiracija za brojna umjetnička djela, a ovom izložbom želi se podići svijest o vrijednostima tog brda i potrebi njegove zaštite.  Izložba je dio višegodišnjeg projekta koji proučava Marjan s različitih aspekata, a na njoj možete pogledati slikarska, književna i glazbena djela nadahnuta jednim od simbola Splita, koja su nastajala od 18. stoljeća do danas. 

Međunarodna izložba „Art is life“ Galerija Sebastian, Dubrovnik 
19. kolovoza – 25. rujna 2019. 
Organizatori ove izložbe su Galerija Sebastian i Stjepko Art Udruga, a na njoj će biti prikazani novi radovi hrvatskog slikara i pomorskog kapetana Stjepka Mamića te radovi izraelsko-francuske skulptorice Myriam Sitbon-Mendel i japansko-francuske slikarice Yoshie Araki. Ovih troje umjetnika dijeli niz zajedničkih lajtmotiva u umjetnosti; od lirskog ugođaja, morskih tema do imaginarnih svjetova i bajkovitosti te ih se svakako isplati pogledati.


(Dražana Martinović Mamić)
6. 9. 2019.