U sklopu glazbenog programa 63. Ljetnih priredbi, u utorak, 13. kolovoza 2019. godine, u Frankopanskom kaštelu (Trg Kamplin), s početkom u 21.30 sati, koncertni program pod nazivom Hram mora iliti Altur mur u prijevodu na veljotski jezik, premijerno će predstaviti Mimika orkestar vođen skladateljem i multiinstrumentalistom Makom Murtićem.
Altur mur novi je projekt Mimika orkestra koji će svoj početak doživjeti upravo na otoku Krku, ujedno i mjestu koje je skladatelja Murtića inspiriralo da napiše jedinstveno glazbeno-scensko djelo povezano s mediteranskim identitetom i kulturom. 

Kako se u njegovom prethodnom glazbenom projektu posvećenom staroslavenskim pogrebnim ritualima i praćenom albumom Divinities of the Earth and the Waters mogu prepoznati elementi slavenske, ali i grčke, turske te krčke tradicijske glazbe, ovim se projektom Murtić upustio u dublje istraživanje ovdašnjeg glazbenog nasljeđa, a na što su ga potaknule i dugogodišnje suradnje s glazbenicima i ostalim umjetnicima koji dijele inspirativan prostor Mediterana. 

Okosnicu koncepta ovog projekta čine apstrahirani (fiktivni) višegodišnji, pa čak i višestoljetni razgovori vođeni u prostoru zatvorenog atrija, zamišljenog kao svojevrsni hram ili poprište socijalnih interakcija članova jedne imućne obitelji, njihovih najbližih prijatelja i suradnika. Tijekom godina, odnosno stoljeća tim zamišljenim prostorom prošli su mnogi ljudi ostavljajući ondje dragocjene informacije iz vanjskog svijeta. 

No njegovi stalni obitavatelji, glavni protagonisti, koji s jedne strane ukazuju na spektar ljudskih emocija, a s druge simboliziraju civilizacijom određene društvene strukture, tako konstruiraju specifična viđenja različitih događanja i društvenih mijena koje ih okružuju, unatoč tome što s njima nikada nisu u izravnom kontaktu. Tako postavljen koncept može se povezati s aktualnim sociopolitičkim zbivanjima na globalnom nivou, ali i s poviješću vezanom uz more.

Mimika orkestar osnovali su Mak Murtić i vokalistica Maja Rivić u Londonu, 2010. godine. Ovaj multikulturalni ansambl danas djeluje na internacionalnoj glazbenoj sceni bilježeći nastupe na brojnim etabliranim i svjetski poznatim festivalima. Ansambl, kojeg čine neki od najpriznatijih klasičnih, jazz i progresivnih glazbenika, dosad je objavio četiri albuma (From Scratch to Structure, A Place Glowing a Brilliant Red, Singl Forgiveness Day, Divinities of the Earth and the Waters) na kojima je zabilježena jedinstvena fuzija neofolka, psihodelije, jazza te orkestralne i elektronske glazbe. 

Mak Murtić rođen je u Zagrebu 1988. godine. Za klasičnu, jazz i suvremenu glazbu počeo se zanimati još tijekom svojih gimnazijskih dana kada kreće s učenjem tenor saksofona, gitare, bas gitare i klavira. Nakon upisa na zagrebački studij arhitekture aktivno se počinje baviti kompozicijom te osniva svoj deseteročlani glazbeni kolektiv. Kasnije surađuje i s drugim sastavima, a naposljetku upisuje londonski Middlesex University. Murtić trenutno živi na relaciji Zagreb - London gdje vodi Mimika orkestar. Pored toga, svira s bendovima Antenat, Živa Voda i Demoler, a s progresivnom jazz grupom Truth≠Tribe (Pravda≠Plemja) trenutno priprema album prvijenac. Piše skladbe za razne sastave, kampanje, filmove i predstave te ove godine na Zagrebačkom muzičkom bijenalu planira predstaviti zvučnu instalaciju (kompoziciju) za duo Sinković - Merčep. 

Ulaznice za koncert Mimika orkestra po cijeni od 50,00 kn mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Program 63. Ljetnih priredbi organizira Centar za kulturu Grada Krka.


(Urban Cult)
10. 8. 2019.