Europski projekt Kulture SC-a i 10 europskih kulturnih organizacija - apapu Zagreb nam dovodi jednog od najzanimljivijih suvremenih skladatelja mlađe generacije, poljskog umjetnika Wojteka Blecharza.
Nakon dvotjedne radionice s orkestrom sastavljenim od školovanih glazbenika i onih bez prethodnog glazbenog iskustva te zborom, umjetnik će nam predstaviti glazbeni projekt Symphony 2, skladan posebno za jedinstvenu akustiku Francuskog paviljona.  

Simphony 2 nastavak je Blecharzovog trenutnog istraživanja temeljenog na novim modelima doživljaja glazbe, performativnog zvuka i sudioništva publike. 

Simphony 2 je durational performance (izvedba dugog trajanja), prostor dijaloga između sudionika i zvuka, mjesto u kojemu se zvukovi mogu doživjeti na više holističan način od onoga u uobičajenoj koncertnoj situaciji. U staroj je Grčkoj riječ orkhestra bila naziv za polukružni prostor u kojemu su zbor i plesači izvodili svoje izvedbe. 

U Latinskom, riječ symphōnia značila je  “sporazum zvukova, harmonija“, a Simphony 2 sigurno je mjesto, gdje se orkestar i publika mogu sresti, zajedno muzicirati i promišljati zvukove i harmonije zajedno, bez obzira na njihovo iskustvo, pozadinu ili podrijetlo. 

Koncert će se održati 15. srpnja u 20:00, a ulaz je besplatan.  


(Ana Suntešić)
11. 7. 2019.