Najpoznatijim djelom Marina Držića Dundo Maroje, na engleskom Uncle Maroye Re-examined završio je šesti po redu Midsummer Scene Festival. U prepunom Kneževom dvoru brojni gledatelji upoznali su jednu od najpoznatijih priča hrvatskog komediografa čiji su lik i djelo ponosna ostavština hrvatske kulture.
Priču temeljenu na Držićevom Dundu Maroju u adaptaciji i režiji Paola Tišljarića na engleskom jeziku premijerno je izveo dio ansambla Midsummer Scene festivala iz predstave Romeo i Julija – Georgia Christodoulou, Mark Elstob, Filip Krenus, Alexander Varey i Richard Emerson. 

Kompozicijom je oduševio Žarko Dragojević, zvukom Milan Tomašić. Dizajnerica svjetla bila je Vesna Kolarec, a za izbor kostima zaslužna je Andrea Marić. Tekst na engleski jezik preveo je Filip Krenus.   Brojna publika napeto je pratila biblijski odnos oca i sina, koji Držić majstorski portretira. 

Dundo Maroje, Maro, Laura, Sadi, Pomet i Negromant postali su lica današnjeg trenutka, vođeni motivima upisanim u svom „renesansnom“ karakteru. Vraćanjem Držićeve fabule iz Rima nazad u Dubrovnik, u kontekst jedne zabave, koja kulminira najpoznatijim prologom u hrvatskoj dramskoj povijesti, prologom Dugog Nosa, sam kraj predstave otvoren je nekim novim čitanjima ovog klasika.   

Ovaj hvalevrijedan projekt koprodukcija je Doma Marina Držića, Kazališta Marina Držića i Midsummer Scene Festivala, u partnerstvu s Dubrovačkim muzejima i Društvom prijatelja dubrovačkih starina, a pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.   

Upravo ova predstava početkom kolovoza pozvana je kao počasni gost u glavni program cijenjenog Shakespeareovog  festivala u poljski Gdanjsk. Ovaj veliki uspjeh je još jedna potvrda kvalitete kao i ostvarenje jednog od najvažnijih ciljeva Midsummer Scene Festivala, a to je predstaviti našeg najvećeg komediografa Marina Držića i njegova vrhunska djela cijelom svijetu.   

Dosad najuspješnije, šesto izdanje Midsummer Scene Festivala u protekla dva tjedna u naljepšem svjetlu pokazalo je brojne kulturne čari. Višesatne svakodnevne probe, zahtjevna organizacija i produkcija bili su potrebni kako bi ovaj jedinstveni kulturni projekt još jednom zadivio svojim programom.   

Festival je ove godine po prvi put predstavio Shakespearovu tragediju Romeo i Julija, uzbudljivi Cabaret Songs for Lovers (and Other Idiots) te monodramu o životu vesne Parun Ja koja imam nevinije ruke. Tu je i tradicionalan koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra te spektakularni završetak uz predstavu Uncle Maroye Re-examined

Održan na nekoliko lokacija - povijesnoj tvrđavi Lovrjenac, prekrasnom Stradunu te Kneževom dvoru, Midsummer Scene predstavio je hvalevrijednu kulturnu ponudu u kojoj je uživalo sjajnih tri tisuće posjetitelja iz 50 zemalja. Izvrsnost jedinog festivala na engleskom jeziku, potvrdili su i brojni mediji čije su pohvale najljepša nagrada i poticaj za još ljepšu i uzbudljiviju budućnost.  

Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions, London.  


Foto: promo

(Anela Novina)
8. 7. 2019.