Udruga Bacači Sjenki iz Zagreba, zajedno sa svojim partnerima "Kulturno umjetničkim središtem“ iz Sinja te Kulturno prosvjetnim društvom "Sloga“ iz Pakraca, pokreću interdisciplinarni program „Samo nebo nam je granica“ sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda. 
Program je zabavnog, emancipacijskog i obrazovnog karaktera koji generaciji 54+ nudi mogućnost ulaska u svijet filma onkraj standardnog kino ili TV gledateljskog i stvaralačkog iskustva. Polaznici tijekom radionica savladavaju promišljanje filma i medija iz više motrišta te upoznaju sve ono što ne vidimo dok gledamo filmove, TV ili dok se zabavljamo računalnim igrama na našim računalima, tabletima ili “pametnim” telefonima. 

Osim proučavanja novih medija radionica nudi iskušavajnje i u svim onim medijskim sredstvima i sadržajima kojima se služe i zabavljaju današnja djeca. Kroz slojevit, dinamičan i interdisciplinaran proces upoznavanja s raznovrsnim medijima i tehničkim pomagalima zajamčena je zabava, stvaralački porivi, nova poznanstva, a moguće su nove suradnje i poslovne prilike. Ovo je jedinstvena prilika u zlatnim godinama iskoristi svoje skrivene potencijale, neotkrivene talente i pokušati ostvariti nedosanjane snove.   

Program se provodi za polaznike iz Zagreba, Sinja i Pakraca u razdoblju od sredine studenog 2018. do sredine svibnja 2019. godine kroz 3 obrazovne razine: početne, napredne i majstorske radionice u kontinuiranom trajanju od 5 dana, od 9:00 do 15:00., a broj mjesta je ograničen. Na radionicama je predviđeno sudjelovanje 20 polaznika, a svim sudionicima osiguran je topli obrok za vrijeme trajanja radionice. 

Zainteresirani polaznici mogu se prijaviti putem: telefona 01/464 02 62, e-mail adrese: samonebonamjegranica@gmail.com ili putem on-line prijavnice na stranici udruge Bacači sjenki. Rok za prijavu je najkasnije do 07. studenog 2018. godine. (radionica Zagreb), 05. prosinca 2019. (radionica Sinj) te 09. siječnja 2019. (radionica Pakrac). 

Datumi početnih radionica: 
  Zagreb: 12.-16. studeni 2018.
– Pogon (centar za nezavisnu kulturu i mlade), Mislavova 11, Zagreb 
  Sinj: 10. -14. prosinac 2018.
– Kulturno umjetničko središte (Alkarski dvori), Put Petrovca 12, Sinj 
  Pakrac: 14. -18. siječnja 2019.
– Hrvatski kulturni dom “Franjo Tuđman”, Trg pape Ivana Pavla II 10, Pakrac

Radionica  se oslanja na edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. Pritom se dosljedno inzistira na interdisciplinarnom i intermedijalnom pristupu koji podrazumijeva integralan i problematski diskurzivan pristup edukaciji. Koncept integralne edukacije: rezultat je (provjerenog) eksperimenta i rada interdisciplinarnog tima stručnjaka.  

Udruga Bacači sjenki u svojih 17 godina djelovanja provela je i kontinuirano provodi brojne projekte: Pametniji grad, Sve je u novcu, Frooom! (namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta već osam godina oduševljava generacije učenika i njihovih roditelja svojim pristupom vizualnoj umjetnosti, filmu te kritičkom razmišljanju korz zabavne i praksi orjenitrane radionice), Šapat zidova (hipertekstualnost javnih, urbanih i dijeljenih prostora; sudionički urbanizam i terafilija; resursnost prostora za boljitak zajednice; značajke i znamenitost, povijesna i sadržajna, tih prostora), Zidne novine, Bitka na Neretvi, Mala retrospektiva smrti, Ex-pozicija, Kiklop (dramski), Shadow Casters (intermedijalni međunarodni Master Class za profesionalce iz različitih disciplina zainteresiranih za izvedbenu djelatnost u urbanim, javnim i netipično umjetničko -izvedbenim prostorima), Studio Bacača Sjenki (specijalizirane i tematski ciljane radionice za profesionalce) i drugi. Projekt Samo nebo nam je granica, iako namijenjen starijima od 55+, je najmlađi. 

U svojim projektima Bacači sjenki potiču rasprave o prirodi i proturječnostima procesa globalizacije, bave se društvenim, političkim i kulturnim pitanjima otkrivajući akutne probleme lokalnih zajednica: politika javnih prostora, posljedica tranzicijskih procesa, statusa i oblika intime, kao i sustavne proizvodnje amnezije i diskontinuiteta. Također temeljito istražujući prošlost i sadašnjost neuralgičnih urbanih lokacija te srodne teme skupnog i pojedinačnog sjećanja Bacači sjenki dovode svoje izvedbe na mjesta i lokalitete koji su po prvi put uključeni u suvremeni umjetnički diskurs.

Rok za prijavu je najkasnije do 07. studenog 2018. godine. (radionica Zagreb), 05. prosinca 2019. (radionica Sinj) te 09. siječnja 2019. (radionica Pakrac). 
Na radionice se možete prijaviti putem:
telefona 01/464 02 62
e-mail adresesamonebonamjegranica@gmail.com
ili  jednim klikom na on-line prijavnicu ON-LINE PRIJAVA NA RADIONICU

(Valentino Sredečki)
20. 10. 2018.