U subotu 11. studenog u 11 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se besplatna radionica Kalupiranje. Voditeljica radionice je Petra Bilić Križan, a rok za prijavu je petak 10. studenog u 15 sati.
O radionici 

Postoje različiti proizvodni procesi, a ovisni su o materijalu predmeta. Dizajner mora znati karakteristike takvih procesa pri osmišljavanju nekog predmeta jer o tome ovise i mogućnosti izmjene forme u različitim materijalima. Drvo se pili, reže, melje, oblikuje CNC rezanjem, staklo se puše, plastika se lijeva u kalupe… Na ovoj radionici polaznici će izrađivati kalup, ali i izljev te naučiti što se sve od predmeta koji nas okružuju dobiva na taj način. Koristeći recikliranu ambalažu kao kalup pri izradi, izrađivat će stalke za salvete od gipsa u različitim bojama i oblicima, te tako savladati postupak lijevanja gipsa.

Cilj radionice je naučiti djecu kako napraviti gips i što se od njega može izrađivati, te ih osvijestiti o iskoristivosti stare ambalaže na nov način. 

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole. 
Rok za prijave je petak 10. studenog u 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.
  
  O voditeljici 

Petra Bilić Križan završila je Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, smjer produkt dizajn. Godine 2009. osnovala je Dizajncafe studio, a karakteristike njezinih radova su multidisciplinaran i društveno senzibilan pristup. Uz produkt dizajn stvara i u ostalim disciplinama dizajna: grafički dizajn, digitalni dizajn i uređenje interijera. Dobitnica je nekoliko nagrada u Hrvatskoj i svijetu. Izlaže radove na grupnim dizajnerskim izložbama te djeluje javno putem dizajnerskih edukativnih radionica za djecu i odrasle. Od 2017. godine članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.
 
Mjesto: Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18, Zagreb
Vrijeme: subota, 11. studenog 2017., 11 – 13 sati
Uzrast polaznika: od 5. do 8. razreda osnovne škole
Rok za prijave: petak 10. studenog do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.
Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj sudionika je ograničen.

(Martina Ivančić)

9. 11. 2017.