Prva, konstituirajuća sjednica Kazališnog sabora održat će se 9. rujna s početkom u 19:00 sati na pozornici HNK Ivana pl. Zajca. Tema prve sjednice bit će “Vizija razvoja riječkog HNK 2016-2020.  
Prvu sjednicu vodit će vršitelj dužnosti intendanta Marin Blažević i v.d. ravnatelji umjetničkih ansambala HNK, uz sudjelovanje gostiju čija će se imena objavljivati na službenoj kazališnoj FB stranici  do petka.  Već je u zajedničkom programu Olivera Frljića i Marina Blaževića za „Novo, odgovorno, različito: Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci” najavljeno da „novi HNK Ivana pl. Zajca publiku neće svoditi na pasivnog konzumenta gotovog kazališnog proizvoda, nego će raditi na njezinom integriranju u život kazališta, proširivanju pa i educiranju”. Kao varijaciju programa Diplomirani gledatelj, već početkom nove sezone 2016/2017. pokrećemo Kazališni sabor. 

Cilj projekta je uspostaviti Rijeku kao kazališno središte, u kojem se kritički i interdisciplinarno promišljaju izvedbene umjetnosti. Sjednice Kazališnog sabora sazivat će se jednom mjesečno, svaki mjesec vodit će ih druga osoba (članovi ansambala, orkestra, uprave, gosti …), a „saborski zastupnici” bit će pozvani postavljati pitanja, replicirati, kritizirati, predlagati. Sudjelovanjem na sjednici, “zastupnici” će imati pravo postavljati pitanja, replicirati, ispravljati netočne navode, napustiti sjednicu - sve baš kao u Saboru. 

Članom Kazališnog sabora postaje se dolaskom na sjednicu gdje će sudionicima biti uručena članska kartica. Prigodom svakog  dolaska na Kazališni sabor, “zastupnici” će dobiti mjesečni pečat te predočenjem kartice s pečatom ostvariti mogućnost popusta od 50% na kupnju dvije ulaznice (osim Novogodišnjih koncerata, Super-gala koncerta 16. 11, premijera i komercijalnih gostovanja). Svi su pozvani. Naravno, stranke i koalicije mogu se slobodno osnivati, ili sudjelovati u radu riječkog Kazališnog sabora kao nezavisni zastupnik. Ulaz na sjednicu je slobodan. 

(Milena Jerneić)
8. 9. 2016.