U želji da doprinese otvaranju nacionalnih granica i filmskih tržišta zemalja regije, Motovun film festival dodjeljuje nagradu Bauer – film godine najboljem filmu u regiji. Regionalna nagrada Motovun film festivala dosada je bila poznata pod imenom ''odAdoA''.
Od ove godine Motovun film festival nagradu za najbolji film u regiji dodjeljuje po novim pravilima. Cilj nagrade je da filmski profesionalci s teritorija koje nagrada pokriva zajednički i ravnopravno zastupljeni odaberu najbolji film sezone. Redatelju nagrađenog filma Motovun film festival dodjeljuje  nagradu Bauer – za najbolji film godine i novčani iznos od 5 tisuća eura. Nagrada se dodjeljuje u sklopu programa festivala.
 
Nagrada Bauer – za najbolji film godine dodjeljuje se za filmove snimljene u sedam zemalja: Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. U konkurenciji su svi dugometražni filmovi prikazani u redovnoj kino distribuciji najmanje pet dana ili u programu nekog A-festivala, a premijerno su prikazani u razdoblju od 01. lipnja prethodne do 01. lipnja  tekuće godine.
 
Svaki teritorij ima lokalnog selektora, koji iz nacionalne kinematografije odabire dva filma – tako se formira popis nominiranih filmova.
 
Selektori ovogodišnje nagrade su Ahmed Burić (Bosna i Hercegovina), Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Nenad Polimac (Hrvatska), Agim Sopi (Kosovo),  Sunčica Unevska (Makedonija), Simon Popek (Slovenija) i Vladan Petković (Srbija).  Direkcija festivala zadržava pravo na 'wild card', tj. da, na sugestiju selektora, popisu nominiranih doda dva filma.
 
BOSNA I HERCEGOVINA /selektor Ahmed Burić/
32. Decembar“ Saša Hajduković
 „Na putu“ Jasmila Žbanić (izuzeti iz konkurencije na molbu producenta)
 
CRNA GORA /selektor Andrej Nikolaidis/
Od. 1.6. 2009. premijerno nije prikazan niti jedan film
 
HRVATSKA /selektor Nenad Polimac/
Crnci“ Goran Dević, Zvonimir Jurić
Kenjac“ Antonio Nuić
 
KOSOVO /selektor Agim Sopi/
“Prijeko puta” / Beyond of the road / Pertej rruges, Yill Citaku
“Magarci sa granice” / Donkeys of the border/ Gomaret e kufirit, Jeton Ahmetaj
 
MAKEDONIJA /selektorica Sunčica Unevska/
Od. 1.6. 2009. premijerno nije prikazan niti jedan film
 
SLOVENIJA / selektor Simon Popek
9:06“ Igor Šterk
Slovenka“ Damjan Kozole (wild card na prijedlog Nenada Polimca)
 
SRBIJA /selektor Vladan Petković/
Čekaj me, ja sigurno neću doći“ Miroslav Momčilović
Edit i ja“ Aleksa Gajić
 
Najbolji film godine odabire sedmeročlani žiri sastavljen isključivo od filmskih profesionalaca koji dolaze iz teritorija obuhvaćenih nagradom.  
 
Motovun film festival čestita autorima i ekipi svih nominiranih filmova, te vjeruje kako nagrada Bauer – film godine može doprinijeti da se dobar glas o dobrim filmovima čuje još dalje.
 
 
ZAŠTO IME – BAUER?
 
Jedan od najvažnijih jugoslavenskih redatelja Branko Bauer, po mnogome izniman i jedinstven, poseban je i po tome što je filmove snimao na čak četiri teritorija koje pokriva naša nagrada. Prijatelj i dobri duh Motovun film festivala, Bauer je bio prvi dobitnik našeg priznanja 50 godina (1999. godine). U njegovu čast jedna festivalska dvorana nosi ime kino Bauer. Nagradu će dodijeliti Brankova supruga, Snježana Bauer, u sklopu programa Motovun film festivala, u četvrtak, 29. srpnja.