Predstavljamo vam mladi perspektivan beogradski hard rock band Art Diler, koji trenutno završavaju drugi album, te ih tom prigodom želimo predstaviti hrvatskoj publici, do njihovog nastupa u živo.
Prašimo rock’n’roll iz duše
Ima nade za rock'n'roll na ovim prostorima. To potvrđuju mladi bendovi koji na kvalitetan i zreo način pristupaju glazbi. Jedan od mladih bendova koji je svojim radom i autorskim materijalom skrenuo pozornost je Art Diler. Rad benda kroz ovaj ekskluzivni intervju predstavio je gitarista Nenad Stojković Shix. Pored njega Art Diler čine Marko Blagojević - vokal i bas, Marko Veljković - klavijature i Bojan Stevanović - bubanj.
Shixe, Art Diler iza sebe ima album''Miris jeseni'' i trenutno je u tijeku rad na drugom albumu. Za početak reci nam nešto vise o Vašem prvom albumu ...
Drugi album se polako, ali sigurno radi. Nećemo žuriti, kada sve bude na nivou kome težimo lansiraćemo album u javnost. Po mom mišljenju materijal će biti dosta zreliji, a najviše aranžmanski. Nosiće tu „evropsku“ osobinu koja je potrebna da bi bend bio na vrhu. Prvi album smo maksimalno sami promovisali na sve moguće načine. Zahvaljujući i našem menadžeru Dragiši i radio Beogradu 202 koji su se maksimalno potrudili i dan danas se trude. Mi se ponosimo našim prvim albumom. Sve pesme su hitične, ali da bi postale hitovi velikim delom zavisi od jakih medija do kojih se teško stiže. Snimali smo ga ’’štapom i kanapom’’, mnogo smo se trudili i na kraju uspeli da izdamo za najveću izdavačku kuću u Srbiji - PGP-RTS. Album se žanrovski može definisati kao hard rock, a pesme govore o realnosti, o uspesima i padovima, o borbi za ljubav. U životu ne može ništa da bude idealno i za život treba da se bori.
 
Autori pjesama ste Vi sami, članovi benda uz malu pomoć prijatelja. Kako nastaju Vaše pjesme i odakle crpite motive za stvaranje pjesama?
Najveći deo autorskog stvaralaštva zastupljeno je od strane Marka Blagojevića. Tekst pesme „Oči crnog andjela“ je delo Matilde Veljković, rodjene sestre Marka Veljkovića, našeg klavijaturiste. Nedavno smo snimili pesmu „Dok me pogledom streljaš“ na tekst pesnika Milana B. Popovića sa kojim imamo odličnu saradnju. Uskoro treba da snimamo pesmu za jednu predstavu. Imamo puno ideja i autorskog materijala koji vredi i koji treba da se progura. Mladi smo i imamo želje za muzikom. To je odgovor odakle crpimo motive.
Nije lako pozicionirati se na sceni u vrijeme kada rock'n'roll nije više vodeći glazbeni pravac, pogotovo na ovim našim prostorima. Jeste li zadovoljni pozicijom koju ste izborili za četiri godine postojanja grupe?
Ja sam veoma zadovoljan postignutim. Mi rokeri moramo prihvatiti realnost i živeti u njoj, ali sa verom da će se situacija promeniti. Ta realnost se može okarakterisati kao nevreme za rock muziku na našim prostorima. U ovom periodu, pod ovakvim teškim uslovima je veliki uspeh biti na mestu gde je sada Art Diler. Veliki bi potez bio što se tiče rock muzike da se ujedine sve države bivše Juge i osnuje neko rock udruženje. Na taj način će se izbrisati granice bar što se kulture tiče. Bilo bi više druženja, lepog provoda, većih festivala. Pošto je tu jos veliki broj značajnih faktora otom-potom. Ovim ne izbegavam da pričam o tome, već hoću da kažem da dosta toga može da se uradi po tom pitanju, ali postoje neke važnije stvari koje moraju da se reše da bi o ovom mogli diskutovati. Bog nam je dao rock n` roll, a mi treba samo da ga oživimo!
 
Primjetan je nedostatak autentičnih ličnosti u glazbi. Na ovim našim prostorima nema više jakih autora, pjevača, gitarista, nema harizmatičnih likova, ili ih ima ali je prosto takva atmosfera da ne mogu isplivati na površinu. Zanima me tvoje mišljenje na ovu temu.
Ovo je meni zaista komplikovano pitanje i teško mi je da dam odgovor, jer sa na ovo pitanje nadovezuje još milion potpitanja i odgovora. Rasprava je ovde zaista komplikovana. Na ovim prostorima i ima i nema dobrih autora. Vratimo se na prošlost. Da li su bendovi zaista bili mnogo bolji 70-ih? Da li su imali veću medijsku pažnju? Da li nema jakih rock autora zbog toga što su sada zastupljeniji drugi muzički pravci? Nemoguće je dati jasan odgovor na ovo. Toliko različitih misli i rasprava, od jutra do sutra.
''Miris jeseni''je više puta nagrađivan, što kao album u cjelini sto pjesme pojedinačno ...
Miris Jeseni se osetio još usred leta 2007. na Zaječarskoj gitarijadi  i od tada zaista nailazi na brojne pozitivne kritike, a takodje više puta je i nagrađivan materijal sa našeg prvog albuma. Rezultati koje smo postigli i koje postižemo su dokaz da se volja i rad ipak isplate. Pesma ’’Miris jeseni’’ je izabrana za hit godine radio Beograda 202, iako tada demo verzija pobedila je u konkurenciji već afirmisanih izvođača. I ostale pesme su u nekoliko navrata birane za hitove nedelje i meseca na raznim tv i radio stanicama. Takođe, album je izabran od strane slušaoca radio Beograda za najbolji debi album u 2009. godini, a nedavno je dobio i regionalnu nagradu Indexi kao jedan od najboljih prvih albuma u prošloj godini na teritoriji ex-YU.
 
Već smo na početku spomenuli rad na drugom albumu. U kojoj fazi ste sada, dokle se stiglo s drugim albumom? Kao što sam rekao, imamo puno autorskog materijala za drugi album. Čak imamo i više nego što bi trebalo (smeh). Biće nam teško da izaberemo pesme za album. Trenutno radimo na singlu koji će najaviti drugi album. Bitno je da imamo šta da snimamo, da imamo ideju i gotove pesme koje ćemo u narednom periodu usavršavati, tako da se nadam ćemo neke pesme uživo izvoditi i pre izlaska albuma. Imamo mnogo planova vezano za bend. Takodje je u planu i saradnja sa jednom rock pevačicom, tj. duet ali neću o detaljima, jer ne želim da iznosim dok se sve ne potvrdi.
Važite za jedan od najaktivnijih srpskih bendova po pitanju koncerata. Popis festivala na kojima ste nastupali je veliki, a održali ste i puno samostalnih nastupa. Kada Vas možemo očekivati u Hrvatskoj?
Pojedinačno nismo vanserijski muzičari, ali nosimo uživo ono što je najbitnije, a to je energija! Prašimo rock’n’roll iz duše, a to je ono što pokreće sve. Da, popis naših nastupa je zaista veliki. Svirali smo na veliki festivalima širom Srbije. Svirali smo svuda, od klubova pa do najvećih bina na otvorenom. Svirali smo i u inostranstvu, imamo zakazan samostalni nastup u septembru u Minhenu. Planiramo da koncertno promovišemo naš autorski materijal u zemljama ex-YU, pre svih u Bosni i Hrvatskoj jer tamo, na našu veliku radost, ima puno poštovalaca naše muzike. Realnije je očekivati turneje u ovim zemljama nakon izlaska drugog albuma, od jeseni, jer nam je sada prioritet rad na drugom albumu. Mada možda već u toku leta nastupimo na nekim festivalima u Hrvatskoj.
 
Intervju – D. Mošić
Foto – Z. Mojsin; D.Blagojević   

Više informacija:
http://www.artdiler.com/
http://www.myspace.com/artdilerband
http://hr-hr.facebook.com/ArtDilerofficialpage