Kao uvertira za predstojeće izdanje Motovun film festivala, od 27. lipnja do 03. srpnja u Movieplexu će biti održan program pod nazivom Motovunsko zagrijavanje!
Prikazivanje sedam izvanrednih filmskih naslova pružit će jedinstvenu priliku na podsjećanje na filmski program koji je protekle dvije godine „vladao“ Motovunom. Naime, pet odabranih naslova dio su prošlogodišnjeg programa MFF-a, dok su preostala dva iz festivalskog izdanja iz 2008.  Isto tako, kompleti ulaznica za ovogodišnji Motovun film festival krenuli su u pretprodaju danas i to u Movieplexu te još 60 prodajnih mjesta diljem Hrvatske!
Akvarij
Motovunsko zagrijavanje započinje prošlogodišnjim dvostrukim motovunskim pobjednikom, filmom 'Akvarij'. Spomenuti je uradak osim glavne motovunske nagrade Propelera, prošle godine osvojio i nagradu žirija FIPRESCI. 'Akvarij' je upečatljiva drama Andree Arnold o hirovitoj petnaestogodišnjakinji Mii koja se zaljubljuje u barem dvostruko starijeg dečka svoje majke. Ovaj britanski film na prošlogodišnjem je Cannesu izazvao pravu senzaciju te osvojio nagradu žirija.
 
Program se nastavlja austrijskim filmom 'Revanš' redatelja Götza Spielmanna koji je oduševio festivalsku publiku i kritiku diljem svijeta. Nagrađen je na Berlinaleu, nominiran za Oscara u kategoriji za najbolji strani film, a na Motovunu je 2008. osvojio nagradu Od A do A koja se dodjeljuje najboljem filmu proizvedenom u regiji „od Albanije do Austrije“. Ova kriminalistička drama čija se priča kreće od bečkog polusvijeta do siromaštva ruralne Austrije govori o junaku koji pokušava napustiti svijet zločina, ali poslije tragedije u kojem stradava njegova djevojka, počinje sanjati osvetu. 'Revanš' je prvi veliki međunarodni uspjeh Austrijanca Spielmanna, a kritičari su isticali da ih je oduševila izuzetno precizno režirana suvremena priča o moralu u stilu Michaela Hanekea.
 
'Gigante' je prvijenac urugvajskog režisera i glazbenika Adriána Binieza, a u Berlinu je prošle godine osvojio čak tri nagrade: za najbolji debitantski film, nagradu Alfred Bauer te Srebrnog medvjeda za najbolju režiju! U središtu radnje ove romantične komedije je noćni čuvar koji radi u šoping centru i vodi poprilično monoton život. To se iznenada mijenja kada se na radnom mjestu pojavljuje mlada čistačica u koju se zaljubljuje. Počne je pratiti i izvan trgovačkog centra i uskoro svoj život u potpunosti prilagodi njezinom.
Neka uđe onaj pravi
Švedski film 'Neka uđe onaj pravi' Tomasa Alfredsona ekranizacija je još jednog vampirskog romana, ovaj puta onog koji je 2004. napisao bivši ulični mađioničar i pisac debitant John Alvide Lindqvist. Naslovljena po Morriseyevoj pjesmi, knjiga se sasvim neočekivano pretvorila u jedan od najvećih nordijskih literarnih događaja godine. Radnja je smještena u predgrađe Stockholma početkom 80-ih, a prati dvanaestogodišnjaka koji se zaljubljuje u djevojčicu - vampiricu. Tomas Alfredson navodno je bio 46. po redu koji je piscu Lindqvistu došao s prijedlogom da ekranizira film. Nakon tri godine rada, popraćene brojnim trzavicama, spomenuti dvojac realizirao je ovu sjajnu vampirsku bajku koja uključuje snažnu socijalnu poruku.


'Svi ostali', njemački film redateljice Maren Ade (naslovna fotografija), tragikomična je priča o neobičnom ljubavnom paru čije se nevine ljubavne igre pretvaraju u borbu za dominaciju i moć. Veza dvaju ljubavnika ovdje funkcionira kao svojevrsni metaforički prikaz društvenih slojeva u suvremenoj Njemačkoj. Film je na Berlinaleu osvojio Grand Prix žirija i nagradu za najbolju glumicu.

Turski film 'Tri majmuna' prikazan je u Motovunu 2008. Priča je fokusirana na tri lika, bračni par i njihova sina, te prikazuje način na koji ta obitelj prolazi kroz život. Kako bi izbjegli suočiti se s nevoljama i odgovornostima, oni svijesno ignoriraju stvarnost, odbijajući ju gledati, slušati ili pričati o njoj. Režiser ove impresivne drame je poznati turski redatelj Nuri Bilge Ceylan, kojemu je ovaj film osigurao nagradu za najboljeg režisera na festivalu u Cannesu 2008.

Konačno, Motovunsko zagrijavanje završava pravom filmskom poslasticom: posljednjim filmom nemilosrdnog Michaela Hanekeja, 'Bijelom vrpcom', jednim od najnagrađivanijih filmova 2009. (Zlatna palma u Cannesu, Zlatni globus za strani film i sve glavne Europske filmske nagrade 2009.). 'Bijela vrpca' uznemirujuća je drama o rađanju zla u njemačkoj provinciji prije Prvog svjetskog rata. Uvjerljivo uvlačeći gledatelja u vrijeme prije Prvog svjetskog rata, Haneke ujedno povlači paralele sa današnjim društvom. Ovim filmom potvrđen je status Michaela Hanekea kao jednog od najprovokativnijih suvremenih redatelja.
 
Izbor upravo navedenih filmskih naslova funkcionira i kao svojevrsna priprema za nadolazeći ovogodišnji program, koji kvalitetom zasigurno neće odstupati od navedenih ostvarenja. Ulaznice za Motovunsko zagrijavanje u prodaji su po iznimno popularnim cijenama od 20 kuna, te 15 kuna za studente. Nudimo još jednu dodatnu pogodnost: samo u sklopu Motovunskog zagrijavanja od 27.6. do 3.7., uz svaki kupljeni komplet ulaznica poklanjamo DVD filma 'Tri majmuna'!

Raspored projekcija:

27.6., 21 h, AKVARIJ / FISH TANK
r. Andrea Arnold, Velika Britanija, 124'

28.6., 21 h, REVANŠ / REVANCHE
r. Götz Spielmann, Austrija, 121'

29.6., 21 h, GIGANTE
r. Adrián Biniez, Urugvaj, 87'

30.6., 21 h, NEKA UĐE ONAJ PRAVI / LET THE RIGHT ONE IN
r. Tomas Alfredson, Švedska, 115'1.7., 21 h, SVI OSTALI / EVERYONE ELSE
r. Maren Ade, Njemačka, 119'

2.7., 21 h, TRI MAJMUNA / Üç MAYMUN
r. Francuska, Turska, 109' 

3.7., 21 h, BIJELA VRPCA / THE WHITE RIBBON
r. Michael Haneke, Njemačka, 144'