Svjetski festival animiranog filma – ANIMAFEST jedina je filmska manifestacija u Hrvatskoj u potpunosti posvećena animiranom stvaralaštvu.
Tri desetljeća postojanja, idealan spoj tradicije i suvremenosti, profesionalizam i kvaliteta, formula je uspjeha ANIMAFESTA koji svakim izdanjem uvijek iznova privlači i okuplja mnoge generacije stručnjaka, ljubitelja i poklonika svih žanrova i kategorija animacije.
 
Ovogodišnji program festivala posvećen je kratkometražnom animiranom filmu i obuhvaća više od 450 vrhunskih ostvarenja svjetske animacije namijenjenih raznim dobnim skupinama (od 7-77). Zbog iznimne važnosti festivala za hrvatsku kulturu i umjetničku animaciju, te velikog interesa publike diljem Hrvatske i činjenice da većina filmova prikazanih na festivalu rijetko dođe u hrvatska kina, i ove smo godine odlučili organizirati gostovanje jubilarnog, 20. izdanja ANIMAFESTA izvan Zagreba. Naime, nakon i više nego uspješnih splitskih izdanja 2007.i 2009., ove godine ANIMAFEST gostuje kako u Splitu, tako i u Rijeci. 

Tako će se splitsko izdanje ovogodišnjeg  ANIMAFESTA održati 10. lipnja u Kinoteci Zlatna vrata, Pučkog otvorenog učilišta u Splitu, koji je ujedno i suorganizator splitskog izdanja.
 
 
ANIMAFEST SPLIT - ČETVRTAK, 10. LIPNJA 2010.
KINOTEKA ZLATNA VRATA
 
17.00
Žablje proročanstvo*
Jacques-Rémy Girerd
Francuska, 2003, 35 mm, 90'
 
Na ugodnoj farmi na vrhu brežuljka prijatelji Tom i Lili vesele se praznicima. No, starješina Žaba predviđa im 40 dana kiše. Tu započinje nevjerojatna pustolovina...
 
Žablje proročanstvo je remek-djelo koje je nastajalo punih šest godina: dvije godine pisanja i 36 mjeseci produkcije. Predani rad više od 200 ljudi sa skromnim je budžetom iznjedrio prvi dugometražni film studija Folimage, redatelja Jacquesa-Rémyja Girerda i njegovih kolega entuzijasta.
  
19.00
Georges Schwizgebel
Georges Schwizgebel
Švicarska, 35 mm, 72'
 
Retrospektiva kratkih filmova jednog od najvećih animatora današnjice.
 
Georges Schwizgebel ubraja se među najveća imena suvremene animacije. Iznimno razvijena stila, taj autor 15 kratkih filmova nagrađen je za svoj rad u Cannesu, Annecyju, Zagrebu, Hirošimi, Stuttgartu, Ottawi i Espinhu. Dva njegova filma – 78 krugova (1985) i Put u bezdan (1992) – ubrajaju se među sto najutjecajnijih animiranih filmova prema popisu koji je 2006. objavio Festival u Annecyju.
 
21.00
Best of Animafest
Nagrađeni filmovi  jubilarnog 20. izdanja Svjetskog festivala animiranog filma
cca. 60'
 
Radi se o izboru nagrađenih filmova ovogodišnjeg izdanja Animafesta. Prikazat će se ponajbolja ostvarenja iz programa Velikog i Studentskog natjecanja, Natjecanja filmova za djecu i Namjenskih filmova.
 

FILMOVI OZNAČENI * PRIMJERENI SU I DJEČJEM UZRASTU.

 
Ulaznice za Animafest 2010 u Splitu se mogu kupiti na blagajni Kinoteke Zlatna vrata.
KINOTEKA ZLATNA VRATA, Pučko otvreno učilište Split
DIOKLECIJANOVA 7, SPLIT
021 / 361 524
 
Cijena ulaznica:
Pojedina projekcija – 15 kn
Animafest paket ulaznica (za sve projekcije) + poklon: festivalski katalog – 35 kn.