U prostorima Centra za kulturu Trešnjevka, 17. i 18. rujna 2015. održat će se Zagreb Crowdfunding Convention, jedinstveno događanje posvećeno crowdfundingu, a koje organizira Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i društveno poduzeće Brodoto.
Na Zagreb Crowdfunding Convention će sudjelovati trenutno najznačajnija imena iz područja crowdfundinga. Uz potpredsjednice Indiegogo platforme Liz Wald i Anastasiu Emmanuel, na konvenciji će sudjelovati i predstavnici dvije najveće europske crowdfunding platforme: Maria G. Perulero (Goteo.org) i Roberto Esposito (DevRev).

Svoje sudjelovanje, između ostalog potvrdili su Irene Tordera iz Europske mreže za crowdfunding, poslovni anđeli Saša Cvetojević i Mihovil Barančić (Zagrebački inkubator poduzetništva), IT i startup stručnjak Ivo Špigel, Goran Jeras, pokretač prve hrvatske etičke banke, Ladislav Jurić (Bagizzmo) i mnogi drugi.

Tijekom konvencije oni će razmijeniti znanja i iskustva o pripremi i provedbi crowdfunding kampanja i daljnjem razvoju crowdfundinga u Hrvatskoj. Također, bit će predstavljeni primjeri uspješnih domaćih i svjetskih crowdfunding kampanja. Crowdfunding, odnosno grupno financiranje predstavlja alternativni način financiranja projekata koji se sastoji od mnoštva manjih donacija prikupljenih putem specijaliziranih internetskih platformi kao što su Indiegogo i Kickstarter.

U prošloj godini, u svijetu je na ovaj način prikupljeno preko 16 milijardi dolara, dok procjene Svjetske banke govore kako će do 2025. godine taj iznos narasti na preko 100 milijardi dolara. U Hrvatskoj je ovakav način financiranja tek u začecima, no ima veliki potencijal za razvoj što pokazuje i broj od prikupljena 2 milijuna kuna u prošloj godini, dok su pokrenute kampanje za 45 projekata. 

Zagreb Crowdfunding Convention odvija se kao zaključna točka Crowdfunding Academy održane u proljeće 2015. godine. Od pristiglih više od stotinu zanimljivih projekata, na kraju je odabrano 13 timova koji su pohađali Crowdfunding Academy, a izdvojili su se kvalitetom, inovativnošću i visokom razinom motivacije.         

Detaljan program konvencije bit će objavljen naknadno. Za dodatne informacije posjetite stranice Zagreb Crowdfunding Convention, UNDP Hrvatska i Brodoto.

(Z.D.)
27. 8. 2015.