Sunny day 25. travnja u podne na poznatoj splitskoj Pjaci nedaleko od sjene Marka Marulića, oca hrvatske književnosti održana je promocije najnovije knjige fetivoga Splićanina Ivice Ivaniševića „Ulaz za djecu i vojnike“ u izdanju nakladničke kuće Hena Com iz Zagreba.
Uz autora knjigu su predstavili Ante Tomić, Živko Skračić i urednica Marina Vujčić, a suncu, piću i lijepoj riječi nazočili su i drugi poznati splitski likovi „od pera“, ali i duha: Zlatko Gall, Renato Baretić, Jurica Pavičić, Predrag Lucić, ali možda i oni koji to tek namjeravaju postati.  

Odrednica 'najnovija' knjiga Ivice Ivaniševića doista se mora istaknuti jer je pred mjesec dana autor u Splitu i Zagrebu promovirao knjigu „Split za početnike – abeceda grada“ napisanu zajedno s Renatom Baretićem. Slični duh oblikovao je i ovu novu Ivaniševićevu knjigu.  

Knjiga je žanrovski definirana kao roman, no ona intertekstualno upija u sebe i formu aforizama, lucidnost epigrama, nostalgični humor, južnjačku duhovitost. Iznenađujućim bravurama od jednog-dva retka katapultirat će vas u prostore i vrijeme vašeg i našeg djetinjstva – ako se ono smješta u razdoblje sedamdeset i neke...

Zato je ovo štivo najljepše čitati u dvoje-troje jer asocijativnost njegova retro-duha natjerat će čitatelja na salve smijeha. Genijalnost kojom je autor zabilježio duh toga vremena doista je antologijska. Fraza da se knjiga proguta u jednome dahu u ovome slučaju nije samo metaforička! Taj lipi Split, k'o rascvala grana, taj cvit Mediterana...

Uskoro se očekuje i zagrebačka promocija ove knjige, što nikako nemojte propustiti!

(Antonia Sikavica Joler)

29. 4. 2015.