13. festival znanosti održati će se od 20. – 25. travnja 2015. na 16 lokacija širom Hrvatske, od kojih se tradicionalno najbogatiji program odvija upravo u Tehničkom muzeju.
Program događanja u Tehničkom muzeju vrlo je obiman i raznolik. Dovoljno je da napomenemo da će se taj tjedan javnosti kroz program svojim radom predstaviti preko 150 sudionika s nizom od 175 različitih sadržaja prezentiranih kroz predavanja, radionice, prezentacije, projekcija filmova…

Teme će biti vezane za Sunce, ali i na druga područja znanosti sagledana aktualnim temama sa područja medicine, farmacije, agronomije, prehrane, strojarstva, fizike, elektrotehnike, kemije, geodezije, prometa, metalurgije, tekstilne tehnologije… Biti će postavljeno i 8 izložbi od kojih ističemo prigodnu izložbu posvećenu radu Fausta Vrančića, autora Ivana Halića te izložbu kojom Tehnički muzej prezentira dva desetljeća svoje izdavačke djelatnosti autorice Kristine Kalanj…  

Svi sadržaji za posjetitelje su besplatni, a u Tehničkom muzeju program se odvija od 10 do 21 sat. Program je objavljen na stranicama http://www.festivalznanosti.hr/2015/ i http://tehnicki-muzej.hr/hr/festival-znanosti/2015/  

Za informacije i najave grupa u Tehničkom muzeju molimo koristiti kontakt: Marijo Zrna, marijo.zrna@tehnički-muzej.hr; tel: 01/4844 050; 01/4881 626    

….„Oh, sunca, sunca, sunca! I vonja iz doline i vjetra s vrhunca“ uzvikom slavnog barda Vladimira Nazora započnimo 13. festival znanosti. Ima li ljepše teme – toplije, bogatije, sjajnije, svjetlije, životnije, zlatnije,…od Sunca – zvijezde s kojom živimo i zvijezde zahvaljujući kojoj živimo. Koliko tema, koliko zanimljivosti, koliko pitanja, koliko odgovora…, a Giordano Bruno bi uzviknuo i „Koliko sunaca! Koliko svjetova!.“ Sigurni smo da ćete u bogatim festivalskim programima sedamnaest hrvatskih gradova otkriti mnoga sunca, mnoge nove svjetove  

U 2015. obilježavamo i Međunarodnu godinu svjetlosti, a u Hrvatskoj obilježavamo značajnu obljetnicu – četiri stotine godina od tiskanja Machinae Novae (Novi strojevi) Fausta Vrančića i njegovog homo volansa (letećeg čovjeka) - crteža padobrana.
Dobrodošli na Festival znanosti, na sunčani ditiramb“, ovim uvodnim tekstom otvorimo vrata popularizaciji znanosti u Hrvatskoj.  

Tehnički muzej u Zagrebu, u suradnji s British Councilom i sveučilištima u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Zadru te Metalurškim fakultetom iz Siska, udrugom Zlatni rez iz Rijeke, Muzejom krapinskih neandertalaca iz Krapine, Povijesnim društvom Požega, Prirodoslovnim muzejom Dubrovnik, Zajednicama tehničke kulture Pule i Malog Lošinja te brojnim drugim organizatorima u Hrvatskoj, udružio se i ove godine, trinaesti put za redom, u organiziranju najveće manifestacije u Hrvatskoj posvećene proslavi znanosti.  

Tijekom proteklih godina obrađene su atraktivne i aktualne teme kao što su: robotika i umjetna inteligencija (2004), klima i klimatske promjene (2005), obljetnica Nikole Tesle (2006), hrana i zdravlje (2007), voda (2008), obljetnica Ruđera Boškovića (2012), budućnost (2013) i druge.

Glavna tema ovogodišnjeg Festivala je Sunce, a aktivnosti će se od 20. do 25. travnja 2015. održavati u: Dubrovniku, Krapini, Lošinju, Ogulinu, Osijeku, Požegi, Puli, Rabu, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Varaždinu, Zadru, Zagrebu i drugim mjestima uz aktivno sudjelovanje više desetaka tisuća učenika, studenata, znanstvenika i građana.  

Festival znanosti jest manifestacija s ciljem svraćanja pozornosti javnosti na znanost, i poput glazbenih festivala u jednom trenutku, osvjetljuje pozornicu na kojoj se, za najširu publiku, zbivaju zanimljivije teme i predavači.

Njegova zadaća je razmahati popularizacijske aktivnosti i povezati različite ljude i društvene strukture u trajno poslanje približavanja znanosti i znanstvenih tema javnosti. Sudjelovanje velikog broja mladih ljudi velika je prigoda za njihovo usmjeravanje prema istraživanju i stjecanju znanja te je Festival kao takav, tijekom proteklih dvanaest godina prepoznat u znanstvenim i javnim krugovima.  

O značaju Festivala znanosti svjedoče brojne aktivnosti ostvarene tijekom prošlogodišnje manifestacije (http://www.festivalznanosti.hr).

U 2014. zabilježena je posjeta više desetaka tisuća korisnika, od čega četiri i po tisuće u Tehničkom muzeju. Iznimno obiman program Festivala, s ukupno pet stotina događanja, zbivao se na stotinjak lokacija širom Hrvatske. Od toga je samo u Tehničkom muzeju održano: 7 izložbi, 48 predavanja, 74 radionice, 66 prezentacija, 12 projekcija filmova i 2 sci cafea (u obližnjem kafiću). 
(Marijo Zrna)

17. 4. 2015.