U Hrvatskom školskom muzeju otvorena je izložba Zagrebačka zabavišta koja će vam na neočekivani način približiti čaroban svijet djetinjstva u prvim zabavištima odnosno vrtićima u Zagrebu i Hrvatskoj.
Hrvatski školski muzej organizator je izložbe Zagrebačka zabavišta u drugoj polovici XIX. stoljeća i početku XX. stoljeća koja je otvorena u ponedjeljak 26. siječnja u prostorima muzeja. Autorica izložbe je gospođa mr. sc. Elizabeta Serdar, muzejska savjetnica, a likovni postav izložbe potpisuje Lana Krpina. Izložba Zagrebačka zabavišta, koja nam prikazuje početke institucionalnog predškolskog odgoja u Zagrebu i Hrvatskoj, nastala je iz bogate građe Hrvatskog školskog muzeja, a namijenjena je ne samo stručnjacima već i djeci i odraslima koje će oduševiti čarobni svijeta djetinjstva s prijelaza stoljeća.  

Tragove o nastanku prvih zagrebačkih zabavišta nalazimo u gotovo svim muzejskim zbirkama i u knjižnici Hrvatskoga školskog muzeja. Iznimno su važni i vrijedni predmeti koje je Visoka kraljevska zemaljska vlada, Odjel za bogoštovlje i nastavu, darovala Muzeju nakon povratka sa Svjetske izložbe održane u Parizu 1900. Značajni donatori građe, iz koje je nastala izložba, bila su i sama zabavišta tog vremena, primjerice Iličko zabavište koje je darovalo dio radova djece za potrebe upravo pariške izložbe.

Uvid u tadašnji didaktički materijal imamo zahvaljujući i proizvođačima uzgojnih igračaka s početka 20. stoljeća iz Austrije, Njemačke itd. Nadalje, mnogi istaknuti predškolski učitelji tog vremena najnaprednije zahtjeve europskih trendova u pedagogiji odgoja djece rane dobi nastoje prilagoditi našim prilikama. Izložba Zagrebačka zabavišta svjedoči da je rad u zabavištima po Fröbelovu sustavu, odnosno njegovim metodama i sredstvima (zabave, darovi) uzor prvim zabavištima, odnosno preteča današnjih dječjih vrtića u Hrvatskoj.  

Hrvatski školski muzej otvoren je davne 1901. godine, a svoj stalni postav otvorio je na Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2000. u kojem je izloženo oko 1000 eksponata koji govore o školstvu od druge polovice 19. do početka 20. stoljeća. Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj. U sastavu Muzeja nalazi se i Pedagoška knjižnica Davorina Trstenjaka.
(Marijana Bračić)

27. 1. 2015.