U Gradskom kazalištu Trešnja najavljena je premijera  predstave "Ana Frank" u režiji Jakova Sedlara, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja) te kao najava premijere.  
Scenarij predstave potpisuje Dominik Sedlar.  

2015. godine svijet će obilježiti sedamdesetu godišnjicu smrti Ane Frank.  Povodom navedene obljetnice Gradsko kazalište Trešnja priprema predstavu nastalu prema dnevniku jedne od najpoznatijih žrtava holokausta - mlade djevojke Ane Frank koja je život izgubila u ožujku 1945. godine u koncentracijskom logoru Bergen Belsen u Njemačkoj.  

6. ožujka 2015. u Trešnji će se održati premijera predstave "Ana Frank" autora Jakova Sedlara u kojoj će igrati (u alternaciji ) mlade glumice Lucia Stefania Glavich Mandarich i Karla Brbić. Dok smo uz Anu Frank biti u sakrivenom tavanskom skrovištu, kroz predstavu ćemo i pobliže upoznati kontekst tadašnjeg vremena putem video projekcija. Autor projekcija je Jakov Sedlar, a posebno ističemo jednog od protagionista - Branka Lustiga koji  je u Bergen Belsenu boravio u isto vrijeme kao i Ana Frank.    

"Dnevnik Ane Frank" je nakon Biblije najtiskanija knjiga u povijesti književnosti. Od prvog izdanja knjige (1947. godine) milijuni ljudi diljem svijeta pročitali su Anin dnevnik i tako, uz njezine opisane strahove, ali i nadanja, dobili uvid u strahote koje su proživljavali Židovi u Drugom svjetskom ratu. Ana je, ako svaka druga djevojčica u toj dobi, željela jednostavne stvari - šetati se, voziti bicikl, biti s prijateljima, iskusiti prvu ljubav... Svatko tko čita njezin dnevnik može u njezinim riječima prepoznati sebe, a kroz njezine citate poručujemo i poruku Trešnjine predstave:    
"Vidim kako se svijet sve više pretvara u pustinju, čujem stalno približavanje grmljavine koja će i nas uništiti, mogu osjetiti patnje milijuna, a ipak, ako pogledam u nebo, mislim da će se sve pravedno riješiti, da će ova okrutnost završiti, da će se opet vratiti mir i spokoj. U međuvremenu, moram zadržeti svoje ideale, jer možda će doći vrijeme kad ću ih moći ostvariti !"      

Koncept predstave dozvoljava izvođenje u manjim kazalištima pa i u nekazališnim prostorima zato planiramo gostovanja u brojinim gradovima i mjestima diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu - prve pozivnice su već stigle iz Rijeke i Tel Aviva!
(Kristijana Ferderbar Bućan)

27. 1. 2015.