Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju održati će se od 27. do 29. siječnja 2015., uoči Noći muzeja posvećene Nikoli Tesli, a više o tom velikanu možete saznati na prigodnim predavanjima.
Tehnički muzej nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. Program Dani Nikole Tesle uvod su u Noć muzeja koja nas očekuje 30. siječnja 2015. i koja je posvećena upravo Tesli. Pripremljen je zanimljiv i raznovrstan program koji uključuje predavanja i panel raspravu.  

27. siječnja 2015. utorak, u 18 sati Renato Filipin, Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost  

28. siječnja 2015. srijeda, u 18 sati
Zorica Civrić, Od automata do robota  

29. siječnja 2015., četvrtak, u 18 sati Panel diskusija „Percepcija fenomena Nikole Tesle“  

Otvorenje natječaja „Godišnja nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost 2015.“  

Broj mjesta je ograničen.    

Sažeci predavanja:  
Utorak, 27. siječnja 2015, u 18 sati (Demonstracijski kabinet Nikola Tesla),
Renato Filipin, viši kustos, NIKOLA TESLA – IZUMITELJ S POGLEDOM U BUDUĆNOST (predavanje uz pokuse)  

Brojni izumi i patenti iz različitih područja prirodnih znanosti pokazuju široki spektar interesa Nikole Tesle. Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili njegov rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost.    

Srijeda, 28. siječnja 2015, u 18 sati (kino dvorana Muzeja),
Zorica Civrić, viša kustosica, Od automata do robota  
Polazeći od sebe kao „stroja sa samo djelovanjem“ i pitajući se „ako bi bila istina da smo mi automatski strojevi, zašto se onda ne potruditi da konstruiramo jedan takav stroj?”, Tesla je otkrio da bi takav stroj morala da utjelovljuje glavne dijelove koji karakteriziraju jedno inteligentno biće. Nakon ovog otkrića počeo je već 1893. godine da konstruira prve daljinski upravljane uređaje ili „automate“ kako ih je nazvao. Rad u oblasti daljinskog upravljanja prirodni je nastavak, pa i sastavni dio njegovog rada u području bežičnog prijenosa energije. Prvu patentnu prijavu iz ovog područja podnio je tek 1898. Potom je svoj pronalazak usavršavao i objasnio široku mogućnost njegove primjene. Time je dao doprinos formuliranju teorijske osnove automatske kontrole i otvorio put razvoju robotike.    

Četvrtak, 29. siječnja u 18 sati (kino dvorana Muzeja),
Panel diskusija Percepcija fenomena Nikole Tesle i otvorenje natječaja Godišnja nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost 2015.  
Voditeljica programa: Maja Priselac  

Sudionici u panel diskusiji:
Dr. sc. Ivan Šimatović, nezavisni istraživač,
Prof. dr. sc. Mladen Martinis, znanstvenik, umirovljeni savjetnik Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu
Prof. dr. sc. Karolj Skala, znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu
Prof. dr. sc. Dubravko Horvat, sveučilišni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Zorica Civrić, viša kustosica Muzeja nauke i tehnike u Beogradu  

Moderator: Prof. dr. sc. Božo Skoko, sveučilišni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu  

Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, otvorit će natječaj za dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost za 2015. godinu.
(Marijo Zrna)

23. 1. 2015.