Čudesnu Natašu Dangubić možete pogledati 04. i 05. studenog u odličnoj predstavi redatelja Saše Božića Glorija rađene prema istoimenom mirakulu Ranka Marinkovića. Predstava igra u Teatru &TD, s početkom u 20 sati.
Glorija je zasigurno najpoznatiji komad jednog od naših najvećih književnika. Nudi melodramatski zaplet ljubavne priče u udaljenoj otočkoj biskupiji u kojoj ambiciozni svećenik trenira bivšu cirkusantkinju za izvođenje crkvenih čuda kako bi povratio izgubljenu pastvu.  

U novoj  postavci Glorije redatelj Saša Božić izbjegava  poigravanje  sa oprekama: kazalište-crkva-cirkus. U Božićevoj Gloriji mi smo u vizualnom spektaklu cirkusa, dok je čudo preneseno iz radnje u čudesnost izvedbe tijela (kroz demonstracije akrobatske yoge i podražavanje melodramatskih gesti pop šlagera) te izloženost viziji i slutnji pogleda.

Politika čuda u Gloriji razotkriva pogled kao nadgledanje tuđega tijela: Glorijina nedostupnost Don Jerinu pogledu iz komada širi se i na promašaje Glorijina promatranja same sebe. Čudo izvedbe odmiče se od neuspjeha ženskog tijela kojeg konstantno svojataju i manipuliraju muškarci (otac - vlasnik cirkusa i zaljubljeni svećenik).

Novo čitanje Glorije polazi od ideje da svaki  gledatelj ima potrebu  da pounutri vlastito iskustvo gledanja neke izvedbe. U Gloriji je to potreba da se prisustvuje činu smrti. Ta se slika priprema kroz cijelu predstavu sukobom između Don Jereta i Glorije, ili sukobom Don Jereta sa samim sobom. Kroz cijeli se komad protkiva ideja da je pojedinac tek lutka u vlasti ideološkog mehanizma, a potreba da se tom mehanizmu othrva nalazi se u ekstremizmu: smrti, kreaciji nekog hibridnog identiteta, subverziji institucionalnih mehanizama.

U naslovnoj ulozi Glorije pojavljuje se Nataša Dangubić, dok preostali dio glumačkog ansambla predstavlja čitavu novu generaciju nadarenih glumaca sklonu beskompromisnom kazališnom istraživanju.

Koncept i režija: Saša Božić
Uloge: Sestra Magdalena (Glorija): Nataša Dangubić; Don Jere i Don Zane: Jure Radnić, Filip Riđički, Silvio Vovk; Rikardo Kozlović (Floki Fleche): Dado Ćosić; Biskup, Majka, Žena, Starac: Nataša Kopeč, Milica Manojlović; Paparigas Toni: Marko Antunović; Paparigasi: Nataša Kopeč, Dado Ćosić, Jure Radnić
Scenografija, kostimografija: Zdravka Ivandija
Glazba: Damir Šimunović
Design plakata i letka: Tina Ivezić
Asistentica kostimografkinje:  Ana Paulić

3. 11. 2014.