Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba ‘Friendship’ Bojana Radojčića u Galeriji SC

U srijedu, 21. ožujka 2012. u 20 sati u Galeriji SC održat će se otvorenje izložbe Bojana Radojčića pod nazivom Friendship.
Bojan Radojčić poseže za dječjom igrom i prijateljstvom djece kako bi prenio dublje promišljanje pozicije individue u svijetu, njezina odnosa s drugima, procesa odrastanja i neodrživosti memorije. Slike u ciklusu Friendship prikazuju zamrznute trenutke dječje igre kao na starim fotografijama. Odjeća djece podsjeća na minula vremena, a njihova igra postavljena je u nedefinirane krajolike koji bi mogli biti svugdje i nigdje.

Istovremeno evociraju univerzalno iskustvo djetinjstva i pobuđuju osobna sjećanja kod promatrača. No, prikazi su nejasni, izmiču nam, ne samo u vizualnoj izbijedjelosti već u odsustvu bilo kakve akcije. Narativ reduciran na njegove sudionike onemogućuje nam da u potpunosti dokučimo scenu. Jedino što možemo jest sudjelovati u prizvanoj atmosferi, melankoliji samotnog promatranja i promišljanja djetinjstva kojem više ne možemo pripadati.              

Nedefinirani ispražnjeni krajolici koji zauzimaju najveći dio slika kao i pomalo klaustrofobični interijeri pridonose nesigurnosti doživljaja. Okoliš gura središnju radnju u kutove, djeca su izmještena na periferiju slike. Kadrovi su odrezani tako da pogledom ne možemo obuhvatiti cijele likove, oni nam uvijek iznova izmiču. Jedini su akcenti boje predmeti koji svojom nepodudarnošću s okolišom izazivaju osjećaje očuđenja kod promatrača. Sama djeca zaokupljena su svojim aktivnostima, njihov pogled izbjegava gledatelja. Čak i kad gledaju prema nama konture njihovih lica ostaju zamagljene, nedefinirane.

Ne možemo stvoriti nikakav zaključak o njihovim osjećajima, njihovu doživljaju svijeta koji ih okružuje. Potpuno je onemogućena komunikacija između svijeta u slici i onog izvan nje. Promatrač se može zagledati u te intimne trenutke, no ne može u njih prodrijeti. Ne može u njima sudjelovati. Svijet djece zaokupljene igrom ostaje zatvoren za sve izvan njega, nevidljivu barijeru ne može se prijeći.
Dora Sapunar (iz predgovora kataloga izložbe)

BOJAN RADOJČIĆ rođen je 1981. u Šapcu, Srbija. 2004. diplomirao je slikarstvo na ALU u Beogradu. Član je ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije). Živi i radi u Beogradu.

Izložba je otvorena do 28. ožujka 2012. radnim danom od 12 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati

20. 3. 2012.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble