Urban Cult
Izložbe
marketing

Što donosi ovogodišnja 'Noć muzeja'?

Kad je 2004. godine održana prva Noć muzeja na samo šest lokacija u Zagrebu, veliko je iznenađenje bilo da je u prosinačku noć u muzeje izašlo deset tisuća posjetitelja.
Malo tko je tada mogao predvidjeti da će za samo sedam godina to zvučati kao vrlo skromna brojka.

Malo pomalo, godinu po godinu, uz blockbuster projekte, ali i samozatajnije, često i šarmantnije izložbe, brojka je rasla i prerasla je 300 tisuća posjetitelja.
Iz prosinca, Noć se preselila na kraj siječnja, doba koje ne obiluje kulturnim događajima, kad se svi oporavljaju od blagdana, poneki i od skijanja, prenosi Jutarnji poral. A riječ je o druženjima koja sve vesele, uz fritule, krafne i toplo vino, ispred muzejskih institucija.

Ove godine bit će mnogočega, uz 72 grada i na 150 lokacija: od proučavanja najvećeg djela Julija Klovića (Lezionario Farnese), preko nepoznatih skulptura Ivana Meštrovića, do izložbe “Tajne starih tiramola. Donje rublje šibenskih gospođa”, ili, pak, razgovora o stereotipima na Braču. A sudjeluju novi muzeji i galerije, ali i knjižare i pivovare.

Dakle, treba samo malo mašte i volje, i naravno koncept i sadržaj, kako bi oživjela kulturna scena, probudila se iz svoje učmalosti. Riječ je, naime, o institucijama koje često posjetiteljima djeluju nedostupno, pa bi iz Noći muzeja puno mogli naučiti kustosi i kulturni djelatnici.

A najbolja vijest je ta što se posjetitelji kasnije vrate u muzej koji su posjetili te noći.

Arheološki muzej, Zagreb: Dječje igračke iz antike i Duhovni ples stare Europe
U Noći muzeja otvara se izložba “Čarolija igre”, dječjih igračaka iz grčkog i rimskog doba. Odabrano je oko 200 predmeta namijenjenih igri iz antike. Sačuvane su posudice različitih oblika koje oponašaju posude za pripremanje i posluživanje hrane i pića, figurice s prikazom različitih životinja, maleni čamci, različiti žetoni za igre po zadanoj shemi, zvečke, žetoni i kocke za igru, imitacije namještaja i tako dalje. U 20 sati učit će se Neodance, Neolitički ples, odnosno duhovni ples stare Europe.

Knjižnica HAZU, Zagreb: Što je noć bez valcera?
Na Zrinjevcu će biti izložba posvećena knjigama o plesu, pod naslovom “Čitajmo i plešimo, razonode koje nikada neće naštetiti svijetu” (prema Voltaireu), ali i mala plesna radionica “Što je Noć muzeja bez valcera u Knjižnici HAZU?” Posjetitelji će moći listati i “Lezionario Farnese”, knjigu s ilustracijama Julija Klovića. Upravo zbog ovog djela veliki je Vasari , njegov suvremenik,zapisao da je Klović najveći majstor minijature ikada.

Gradski muzej, Virovitica: Koncert Bambi Molestersa i izložba o torbama
U 22 sata Viroviticu će zabavljati jedan od najboljih domaćih bandova , Bambi Molesters. Ranije, svi posjetitelji mogu pogledati izložbu koja je stigla iz zagrebačkog Etnološkog muzeja, a zove se “Tko nosi, ne prosi”. Nazvana je prema zapisu etnografa i svećenika Josipa Lovretića, a posvećena je tradicijskim torbama od sredine 19. stoljeća do danas.

Atelijer Meštrović, Zagreb: 50. obljetnica smrti i kiparov portret A. Rodina
Prije nekoliko dana navršilo se 50 godina od smrti velikog Ivana Meštrovića. U Atelijeru Meštrović izložen je i Meštrovićev portret njegova prijatelja Augustea Rodina ( jedan drugog su portretirali, no nepoznato je gdje je Rodinova skulptura našeg umjetnika). Prvi puta u Hrvatskoj izlažu se i reljef “Majka i dijete”, portreti Selme Klein, Milivoja Milića i pjesnikinje Dorothy Une Ratcliff. ..

Narodni muzej Zadra, Paviljon Gradska loža: Fotografije Zadra nakon rata
Odjel Muzeja grada Zadra otkupio je od obitelji Vicka Zaninovića 11.000 crno-bijelih negativa koje je snimio u svojoj svakodnevici, ali i za lokalni tjednik Narodni list. Na izložbi “Zadarska stara riva 1953 - 1982” moći će se pogledati fotografski zapisi: koje su se aktivnosti odvijale u luci, na starom autobusnom kolodvoru, kako je izgledao stari most, kako riva...

Muzej krapinskih neandretalaca: Radionica kamenih alatki za najmlađe
Muzeji Hrvatskog zagorja ove su godine priredili izuzetno zanimljiv program pa je zapravo teško odlučiti koji je najatraktivniji. U Muzeju krapinskih neandretalaca bit će i radionica izrade kamenih alatki, dok će u Kumrovcu biti Kumrovačko-američka noć, suradnja između Kumrovca i američkog grada Chestera, koja je započela preko Alojza Ulame.

Zvjezdano selo Mosor, Gornje Sitno: Novi Muzej tehničke kulture i predavanje o svemiru
Sigurno je veliki užitak odvesti se 20 kilometara sjeveroistočno od Splita, gdje se u Gornjem Sitnom nalazi Zvjezdarnice Mosor. Tamo posjetitelje očekuje otvorenje dijela postava Muzeja tehničke kulture u osnivanju. Također, predavanje astronoma Zorana Kneza, s temom “Voyageri - ustrajni svemirski putnici” koje počinje u 22 sata, dok je sat vremena kasnije zakazano promatranje neba s terase i iz velike kupole zvjezdarnice, uz upotrebu teleskopa. U ponoć je Astro party.

Muzej suvremene umjetnosti: Plesnjak u duhu 50-ih i 60-ih i ‘Vuk samotnjak’
Potaknuti izložbom “Socijalizam i modernost. 1950-1974”, iz ovog muzeja najavljuju kako će se pokušati prisjetiti i dočarati mlađim generacijama “kako se zabavljalo tih godina: radnička klasa išla je na drugarske večeri, društvena elita na književne večeri i izložbe, mladi na čajanke i plesnjake, ali svi, baš svi, išli su u kino...” U kinu Metropolis bit će projekcija filma za djecu “Vuk samotnjak”, a zatim filma “Kužiš, stari moj”. Govorit će se o nastanku pop kulture i hrvatskog rock & rolla, a u 23 započinje plesnjak u duhu 50-ih, 60-ih, 70-ih...

Muzej grada Zagreba: Saznajte sve o nadgrobnom životu
Kako je izgledao sprovod Gjure Szabe na Mirogoju, a kako osmrtnica Augusta Šenoe, kako posljednji ispraćaji u Zagrebu i okolici (Ščitarjevo), što se zavjetno ostavljalo, kako su se ukrašavali grobovi na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, može se saznati na hit izložbi “Mors porta vitae - Smrt, vrata života / Stara zagrebačka groblja i pogrebi”. Posjeti su u grupama od 20 posjetitelja, svakih 30 minuta, uz vodstvo autora izložbe. Predstavit će se knjiga “Mladen Mikulin - portretist Jima Morrisona”, a slijedi “Tribute to Jim” u dvorištu muzeja uz kuhano vino, čaj i fritule.

Dvor Veliki Tabor: U ponoć s Veronikom Desinić
Ne treba sumnjati da će biti puno romantike u obilasku Velikog Tabora negdje oko ponoći. Program počinje izložbom “Veliki Tabor u svjetlu otkrića i Vrijeme utvrda”, bit će za najmlađe i dvije radionica “Sagradimo Veliki Tabor” i “Upoznavanje srednjovjekovnog oružja i izrada pancira”, u 18 sati, pa nešto kasnije stručno vodstvo kroz prostor Dvora Veliki Tabor uz kostimirane vodiče. U 21 sat počinje “Druženje s Veronikom Desinićkom”, velika ljubavna priča koja se ne može potrošiti.

Još 5 događaja koje ne smijete propustiti u Zagrebu...
- Etnografski muzej: Izložba Zimske maske plodnosti u europskom etnografskom kontekstu
- Muzej za umjetnost i obrt: “Viteško osvajanje MUO”, performans kostimiranih dama i vitezova,
- koncert grupe Metallicoustics, radionica “Iskucavanje i cizeliranje”
- Fair Trade Coffe Shop, Muzungu: Gipsy jazz, Kajo i Tomana svoj osebujan način sviraju obrade poznatih jazz pjesama
- Klovićevi dvori:moći će se pogledati nekoliko izložbi među kojima su i “Tizian, Tintoretto, Veronese: Veliki majstori renesansne ljepote”
- Hrvatski muzej arhitekture, što se čuva u fondovima arhitekata Lavoslava Horvata, Ernesta Weissmamna, Bernarda Bernardija i Miroslava Begovića, i filmski maraton “Sedam sati švicarske arhitekture”

... i još 5 događaja koje treba vidjeti u ostatku Hrvatske
- Etnološka zbirka Veli Iž, Osnovna škola Zadarski otoci: Razgovor o vrijednosti tradicijske kulture te misa na staroslavenskom jeziku u crkvi sv. Petra i Pavla
- Muzej grada Rijeke: Izložba riječkih razglednica iz zbirke Cszabe Skultetya
- Memorijalni centar “Nikola Tesla”, Smiljan: Promocija knjige “Teslina frekvencija mira - portret jedne vrline”, autorice Natalije Princi Duhović
- Galerija likovnih umjetnosti Osijek: Izložba restauriranih crteža A. Waldingera, koji više od 30 godina nisu bili dostupni publici
- Muzej grada Šibenika: Izložba “Tajne starih tiramola. Donje rublje šibenskih gospođa”.

23. 1.2012.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble