Urban Cult
Izložbe
marketing

Neven Bilić izlaže u galeriji Kazamat

Izložba Nevena Bilića u galeriji Kazamat dom HDLU u Osijeku biti će otvorena u četvrtak 17. studenog i ostaje otvorena do 5. prosinca.
Tri su likovna fenomena koje Neven Bilić obrađuje u svojim posljednjim radovima: ornament, struktura i modularnost. Ti su fenomeni međusobno prožeti na osobit način. Temeljni modul serijalne strukture Bilićevih radova – sačinjenih mahom od mekog poliuretana – trodimenzionalni je ornament osmišljen tako da se umnožavanjem može nadovezivati na sebe sama. Modul se ulaže u dvije vrste strukturnih shema: otvorenu i zatvorenu. Otvorene ( Monstranca ) imaju karakteristike fraktala i djeluju poput fragmenta koji potencijalno ima beskonačnu protežnost rasta u svim smjerovima. Zatvorene ( Bucal ) imaju konačnu protežnost, koja – jednom zaokružena – kao da urasta u sebe samu. Drugim riječima: (serijalnu) s trukturu sačinjavaju primarni elementi (ornamenti) povezani u pravilne i jednostavne (modularne) cjeline. Ta tri aspekta združena su prevladavajućim oblikovnim načelom – načelom repeticije.  

Osmišljena i ostvarena podudaranjem triju navedenih razina, Bilićeva skulptura postaje stjecište različitih stilskih tipologija, što ishodi preklapanjem i izmjenom značenjskih kodova. S jedne strane, tipologija ornamentalnih morfema mahom pripada baštini baroka i secesije, te se prvenstveno odlikuje dekorativnom funkcijom. S druge strane, obrascima ornamentalnog 'grananja' u potki je struktura preuzeta iz područja suvremenih digitalnih, računalnih tehnologija, ali i iz područja genetike i molekularne biologije. Tim je područjima svojstveno obilježje funkcionalizma. Križanje tih dvaju obilježja pridonosi proširenju dekorativne funkcije ornamenta kao takvog. On se više ne tretira samo kao ures, već prvenstveno kao znak. U razlomku toga znaka označitelj ostaje isti, no označeno zaprima novu referentnost, čime se značenje oblika dodatno obogaćuje.

Iz predgovora izložbi, piše Jagor Bučan.

17. 11. 2011.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble