Urban Cult
Književnost
marketing

Promocija slikovnice Silvije Šesto: Deveta ovčica

Nakladnička kuća Semafora i kulturni klub O'grada pozivaju u subotu 12.11.2011. u 19 sati na promociju slikovnice Silvije Šesto: Deveta ovčica. 
O slikovnici će govoriti Adriana Meglaj koja je o'plela glavne junake, fotografkinja Ana Šesto koja ih je pofo'tkala i autorica Silvija Šesto. Potom slijede tombola, čašćenje te prigodna ponudba autorskih primjeraka slikovnice.  

Provjerite je li bolje biti deveta ovčica ili trinaesto prase već u subotu, 12.11. od 19 sati u kulturnom klubu O'grada ( Trg siječanjskih žrtava 8 )
DEVETA OVČICA suvremena je slikovnica i ujedno brojalica za najmlađe čitateljstvo (gledateljstvo). Kako su glavni likovi originalno ostvarene ginjol pletene lutke fotografirane u okolišu s grafičkim intervencijama, zamišljeno je da se uz promocije najmlađi upoznaju i fizički s lutkama, te pokušaju prateći tekst ostvariti njihov scenski pokret. Tema te, na narodnoj navadi, utemeljene proze, jest kako prevladati strah od škole, strah od novoga, strah od odrastanja i sve što je povezano s velikim prekretnicama u životu, ovoga puta u mladom životu.

Dakle, riječ je o dječaku koji upravo kreće u školu i od silnog uzbuđenja teško može utonuti u san, stoga mu odrasli (mama) preporuče da se posluži starinskom metodom opuštanja i uspavljivanja brojeći bijele ovce na zelenoj livadi kako preskaču preko ogradice. Upravo je suština u tom preskakanju, u svladavanju prepreka, pa se tako na duhovit način “razvlači” metafora o devetoj ovci koja je u dječakovom snu naprosto zapela, te mu ona kroz snoviđenje spočitava odustajanje od slijedećeg koraka, od napredovanja, kako bi ujedno spasila i vlastitu kožu.Uz blisku priču dječjem načinu razmišljanja, u koncepciji priče prisutan je i faktor nabrajanja koji tretira ritam preskakanja imaginarnih ovaca s ritmom sna i mogućeg djelovanja na javi.

A kad ogolimo priču do srži dobivamo i jednostavnu brojalicu koja će najmlađe uvesti i u svijet prvih brojeva. Životna konverzacija u dječakovom snoviđenju između ovce koja zapravo nema svoju stvarnosnu podlogu, ali je preuzela savjetodavnu i vrlo zrelu funkciju, ovoj priči daje dodatni (be)smisao poimanja stvari na prvu ruku, jer ne zaboravimo kako našim postupcima upravlja toliko mnogo stvari, bića i pojava a da se ponekad zaboravimo zapitati: tko je tu ustvari gazda? Ova poučna priča u inovativno ilustriranoj slikovnici potaknut će i najmanje da sagrade svoje prve životne stavove, svoje smjernice, svoj put preko livade, bez obzira koliko ogradica na njoj stajalo.
O autoricama

Silvija Šesto 
Rođena je 1962. u Zagrebu gdje je diplomirala filozofiju i književnost. U mladosti se aktivno bavila sportom, pa je završila i Višu trenersku školu. Pisanjem se bavi od srednje škole. Objavila je podosta proze i poezije za„odrasle“, te joj je izvedeno petnaestak radiodrama, a nešto je i izvedeno na daskama koje su joj usput ispale iz glave (predstave "Zelenkapica" „Ping-pong“, Bum Tomica, Vanda, Debela, Duboko more).
Piše scenarije za reklame, a za jednu od njih dobila je i najveće priznanje na festivalu oglašavanja. Za djecu i mlade (a i njihove starce!).

Objavila je romane VANDA, DEBELA, TKO JE UBIO PAŠTETICU, ZEZOMLJANI, DJEVAC, PA TO JE LJUBAV, LEON NAPOLEON, zbirku priča RUŽIČASTA SANJARICA, igrokaze PRIČALICA X, te serijal priča BUM TOMICA 1, 2, 3 i 4. Pet njezinih naslova za djecu uvršteno je u lektiru za osnovnu školu (BUM TOMICA, DEBELA, VANDA i TKO JE UBIO PAŠTETICU). Roman DEBELA zadobio je nagradu „Ivana Brlić Mažuranić“ i stavljen je na Časnu listu IBBY-a. Za "Bum Tomicu" dobila je "Malog Marulića" za tekst, a 2010. i "Malog Marulića" za tekst drame za djecu "DUBOKO MORE ili kako smo sve pobroćkali". 2011. nagrada "Mali Marulić" pripala je i tekstu "Gospodin Mrak i tri bijela šeširića".

Adriana
Meglaj
Bio je to svibanjski dan 1969.. u Zagrebu kad se rodila Adriana Meglaj.Odrasla uz dedu i baku u tada dalekom zapadnom predgrađu, izolirana od vrtića i druženja s vršnjacima. Prvi susret s ginjol lutkama bio je u takozvanoj "maloj školi". Oduševljena novim alatom za dramsko izražavanje, te već sklona heklanju i šivanju, odlučila se sama okušati u izradi svoje prve ginjol lutke.Stradalo je desetak spužvi u nastojanju da se dobije okrugli oblik glave škarama i nespretnim ručicama. Neuspjeh je poražavajuće djelovao na možebitnu lutkaricu, te se privremeno ostavila lutkarstva. Otišla je u druge konstruktivne smjerove. Završila je arhitekturu, te se posvetila izradi namještaja, a štrikanje, šivanje i slične rukotvorine rezervirala za slobodne trenutke. Obožava životinje, dlakave i pernate, te je stvaranje ovce bio poseban užitak i kreativni izazov. Često se kaže da treba dobro paziti što se želi da se to ne bi i ostvarilo..... Istina!

Ana Šesto

Fotografkinja, voditeljica kulturnog kluba O'GRADA, studentica zadnje godine diplomskog studija na Fakultetu političkih znanosti  iza koje je šest  samostalnih  i dvadesetak  grupnih izložaba. Fotografijom se bavi od 2000. kada je upisala Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. 2007. sudjelovala je na seminaru Fotosofia 2, Damira Hoyke. Napravila je dvadesetak  naslovnica za hrvatske književnike, te su joj radovi objavljivani u raznim časopisima. 

Osvojila 1. nagradu Educentrinog natječaja „ Znanje u slici“ , 1. nagradu Foto kluba Zagreb za „ Živjela  fotografija“, 2. nagradu Foto kluba Zagreb za „ Zagreb i Zagrepčani“, 2. nagradu na Fotomaratonu,  pohvalu na festivalu Photodays 2011. u kategoriji “Portreta”…Izborila se  za finale Vichyevog  natječaja za najbolji vodeni portret. Danas je službeni je fotograf kazališta „ Mala Scena“, nakladničke kuće „ Semafora“ , „ Knjige u centru“ , fotograf časopisa „ Turizam info“ i  fotograf na portalu Dnevno.hr .Osim toga, radila je, i naravno, još uvijek radi promo fotografije za bandove, modele i dizajnere,  sportske utrke, predstave ,koncerte, festivale...

Uz fotografiranje, radi  kao grafički dizajner za Semaforu i O'gradu.

11. 11. 2011.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble