Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba fotografija Marina Topića

Svečano otvorenje izložbe održat će se danas 2. studenog s početkom u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu (Trg maršala Tita 10).
Ovaj Osječanin u proteklih je tridesetak godina snimio tisuće i tisuće fotografija sličnoga sižea, sve s naglaskom na svoj rodni kraj i rodni grad. Snimao je ljeti, zimi, u proljeće i jesen. Snimao u šumama, čistinama livada i polja, vinogradima, ulazio u seoska dvorišta i unutrašnjost kuća. Zahvaćao je sve što Slavoniju, ali podjednako tako i susjednu Baranju, pa i Srijem čini posebnima.

Svoj rad Marin Topić će predstaviti i u Zagrebu na izložbi fotografija koju možete posjetiti od 2. do 27. studenog 2011. godine u Muzeju za umjetnost i obrt. Na izložbi će biti predstavljeno 120 fotografija koje autor izlaže u tri ciklusa: Slavonija, Portreti i Rat '91. Dosadašnji bogati stvaralački opus Marina Topića predstavljen je na više od 100 skupnih i 20 samostalnih izložbi.

Nagrađivan je sa 70-ak nagrada. Završio je Rolleyevu školu fotografije u Braunnschweigu. Godine 1987. proglašen je majstorom fotografije i primljen u ULUPUH, a 1991. primljen je i u ZUH sa statusom slobodnog umjetnika. Od 1994. član je HDLU Osijek. Sudjelovao je na više umjetničkih kolonija: Piran (1985), Merolino (1993), Virovi (1995), Zadar (1998).

Ono što Marina Topića izdvaja od drugih fotografa, to je ljubav prema sažimanju, redukciji, ekstrahiranju svega bitnoga iz prizora koji se promatra. Stoga on vrlo često snima fragmente grada. Dovoljno je snimiti prozor, vrata ili dio fasade neke kuće, pa da se preko detalja stekne dojam o cjelini.

S Topićem su krajevi Slavonije, Baranje i Srijema dobili zaista svojega fotografa koji im je podario notu mističnosti i čarolije te svijetu prikazao sve tajne koje skriva ovaj ravničarski kraj, fotografa koji bez distance ulazi u sve skrivene kutke tih krajeva snimajući s toplinom i ljubavlju, znatiželjom i fascinacijom.  

„Inati se, Slavonijo, ljepota nek' tvoja boli. Nema onog ko te ne zna, ko te ne zna, a ne voli“…

2. 11. 2011.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble