Urban Cult
Izložbe
marketing

Skriveni dizajn 'Odjel dizajna Končar 1971. – 1990.'

U četvrtak 3. studenoga u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba SKRIVENI DIZAJN – ODJEL DIZAJNA KONČAR 1971. - 1990.
Izložba će prikazati svu raznolikost proizvodnje Končarevog Odjela dizajna tijekom dva desetljeća, njenu kronologiju u tadašnjem gospodarskom i društvenom kontekstu, originalne proizvode i njihovu evoluciju te metodologiju kojom su nastajali. Predstavit će i brojne dizajnere koji su, podređujući vlastiti autorski ego kolektivnom cilju, danas dijelom nepravedno zanemareni, a iznimno su bitni za svaku ozbiljnu povijest hrvatskog produkt dizajna.

Končarev Odjel dizajna svojom je metodologijom rada - pa i samim svojim postojanjem - bio aberacija u jugoslavenskoj proizvodnoj politici. Sedamdesetih i osamdesetih godina, kada je većina proizvodnih tvrtki bivše države proizvodila prema stranim licencama (koristio ih je u nekim segmentima i sam Končar), u Odjelu dizajna projektiran je zaista širok spektar proizvoda – od sveprisutnih kućanskih aparata do transformatora i elektromotora skrivenih od očiju javnosti.

Odjel dizajna osnovali su 1970. Noe Maričić i Vladimir Robotić a nalazio se u samoj istraživačkoj jezgri Končara – Elektrotehničkom institutu. Rad Odjela dizajna obilježen je ustrajnim inzistiranjem na znanstvenim metodama rada i uvođenjem metodologije dizajna u proces planiranja proizvoda i proizvodnje. Tijekom dvadeset godina postojanja, kroz Odjel je prošlo petnaestak industrijskih i grafičkih dizajnerica i dizajnera koji su za svoj rad nagrađivani domaćim i međunarodnim priznanjima: Noe Maričić, Vladimir Robotić, Marija Jeličić Plavec, Egon Paraker, Luka Bando, Zlatko Kapetanović, Jadranka Sutlarić, Dunja Guberina, Božidar Lapaine, Zoran Planinc, Damir Barešić, Dražen Jakšić i Darko Mokriš.

Kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu je Koraljka Vlajo.

Otvorenje je u četvrtak, 3. studenoga, u 20 sati, a izložba traje do 19. studenoga.

[d] razgovor
s kustosicom Koraljkom Vlajo i dizajnerima iz Končarevog Odjela dizajna održat će se 10. 11. s početkom u 19 sati. Moderirat će Marko Golub.

Više o izložbi
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble